Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Да притежаваш собствен остров

На около 300 мили от брега на Южна Флорида се намира низ от уединени и почти необитаеми малки островчета, разположени сред лазурните води и кораловите рифове на варовиково плато. Тук няма буквално никакъв нощен живот, няма големи летища, нито пък изтънчени ресторанти. Няма и съседи. Тази отдалеченост привлича група от избрани богати звезди от шоубизнеса и високопоставени бизнесмени. В света на луксозните имоти уединеността е все по-ценено удобство, пише Wall Street Journal.Острови от архипелага Ексума, който е част от Бахамските острови, неотдавна си купиха продуцентът и режисьор Тайлър Пери, духовният лидер Ага Кан и кънтри певците Тим Макгроу и Фейт Хил, които се присъединиха към група от предишни купувачи като Джони Деп, Дейвид Копърфийлд и президента и главен изпълнителен директор на LVMH Бернар Арно.

Въпреки слабата икономика броят на милионерите в САЩ и тяхното състояние достигна рекордно високи стойности през 2010 г., като инвестируемите им активи нараснаха с над 8,4% спрямо 2009 г., сочи доклад на Merrill Lynch и Capgemini. Няколко мащабни сделки с недвижими имоти през тази година подхранват оптимизма на ултралуксозния сегмент от пазара.Островите в Ексума притежават редица от характеристиките на дестинация за големите богаташи: пясъчни плажове, тюркоазени води и ограничени възможности за строителство – 90% от островите са или необитаеми, или попадат в защитен природен парк. Все по-лесният достъп до интернет и електричество, както и развитите технологии за обезсоляване на вода и генериране на електричество, също засилват привлекателността на островите, твърди Том Лоусън, местен жител, който е построил и управлявал няколко имота там.

Относително големият брой на островите (над 360) ги прави като цяло по-достъпни от други ексклузивни дестинации като Сейшелите, обяснява Фарад Влади, основател на германската компания Vladi Private Islands, която е специализирана в продажбата на частни острови. Въпреки че цените на островите в Ексума са нараснали двойно през последното десетилетие, Сейшелите са още по-скъпи заради тяхната оскъдност и изключителна уединеност. Най-евтините острови там се продават за около 30 млн. долара.

Сривът на пазара на недвижими имоти не подмина и Ексума, като забави сделките и намали цените. Остров с площ 2277 декара с бетонна писта, огромна къща, фитнес салон и сграда за персонала е на пазара за 55 млн. долара от две години и половина. По-рано този месец той бе предложен на таен търг. Брокерът Джордж Дамянос, който отговаря за продажбата, заяви, че са получени две приемливи оферти, но все още няма финализирана сделка.Един от най-евтините острови на пазара в момента е бивша собственост на Никълъс Кейдж. Остров Лийф Кий, който продължава да е напълно незастроен, се продава за 8,5 млн. долара. В другия край на списъка е Кейв Кий с площ от 836 декара на цена 110 млн. долара. Островът има собствено пристанище и писта. Той е на пазара от близо година, а продавачите са отворени за оферти, по-ниски от обявената цена.

Ексума е притегателен център за филмови звезди, кралски особи и заможни фамилии още от 50-те години на миналия век. През 70-те и 80-те години репутацията на района бе помрачена, тъй като островите бяха използвани от наркотрафиканти като пункт за нелегален внос на дрога от Южна Америка в САЩ. По-късно правителството на Бахамите се стабилизира и туризмът започна да просперира в края на 90-те години с изграждането на огромни курорти на островите Насо и Парадайз.Може би най-известният комплекс от частни острови е този на илюзиониста Дейвид Копърфийлд. Той притежава курорта Муша Кий, който се простира върху 11 острова с обща площ над 2000 декара. Копърфийлд купи няколко от островите преди малко повече от пет години за над 50 млн. долара и похарчи почти още 30 млн. долара за ремонт и разширение на ултралуксозния курорт. Посетителите могат да наемат целия имот, който разполага с 40 частни плажа и е с капацитет за настаняване на до 24 души, на цена от 37 500 долара на вечер, която включва храна и напитки.

http://www.investor.bg/