Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Мика Зайкова: Радикалният фундаментализъм на работодателите съществува

Двата най-големи синдиката у нас, КТ „Подкрепа“ и КНСБ, поканиха работодателските организации на среща, на която заедно да обсъдят минималните осигурителни доходи, препоръчителните секторни индекси и други проблеми на колективното трудово договаряне във връзка с бюджета за 2012 г. Срещата трябва да се състои на 9 септември в централата на КНСБ.

„С работодателите ще говорим по повод на индексите, а с правителството ще обсъдим как да поправим нещата в пенсионната система и да се повишат заплатите в бюджетния сектор“, обясни Мика Зайкова, финансов експерт от КТ „Подкрепа“, на пресконференция в централата на синдиката, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.По думите й, в бюджетния сектор номиналните доходи са замразени от три години и реално за това време те са намалели с 20% заради инфлацията.

„С декрет г-н Дянков замрази даже прага на бедност, което е абсурд, защото той се изчислява по европейски методики и е на база инфлацията“, каза Зайкова. И допълни:“Не може всички да твърдят, че чиновниците по цял ден лежат на гръб. Първо има страхотни съкращения, второ, има страхотно натоварване и трето няма електронно правителство. Какво направи правителството, за да облекчи облекчи техния труд? Тоест сега те правят с по-малко хора това, което преди правеха с повече“.

Според Мика Зайкова същото е положението и при работодателите в частния сектор.“Знаете, че 47 000 души излязоха от пазара на труда. Работодателите искат работата, която са вършили с 1000 души, сега да я вършат със 100 и да ги изгърбят от труд, т.е да няма разкриване на нови рабтни места. Това не може да продължава. За съжаление то е феномен в цяла Европа и в целия свят. Колкото и да говорим, че радикалния фундаментализъм на работодателите го няма, той съществува“ .Зайкова е категорична, че има основание за увеличение на пенсиите и то е в златното швейцарско правило за ръста на средния осигурителен доход и ръста на инфлацията.

cross-bg.net/