Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Трайков готов да пусне булдозера срещу „Белене“

Ако има съд, това не означава автоматично точка на проекта, но може в един момент да пуснем булдозера и да разчистим терена, може да започнем да строим и нещо ново, може да го заселим.Това са част от коментарите по темата „Белене“ на министъра на икономиката Трайков, който бе гост на сутрешния блок на БНТ.Той изключи твърденията на руските журналисти, че искът на „Атомстройекспорт“ за 58 милиона евро срещу страната е наказателна акция на руските интереси в икономиката на България.Аз с анонимни източници не разговарям. Водя преговори с руския ми колега Шматко, в краен случай с шефа на „Росатом“, подчерта Трайков.

Той разкри, че късно след обед вчера в НЕК са получили писмо, че руснаците са готови за преговори по „казуса Белене“. Ако те не изтеглят своя финансов иск от арбитражния съд, ние подготвяме свой контраиск за 61 млн. евро неустойки, повтори още веднъж министърът.Трайков поясни, че НЕК има право да получи тези 61 милиона евро.По думите му срещата София – Москва в съда не е непременно неизбежна, но е един нормален инструмент, когато става дума за подобни големи международни проекти.Министърът се похвали и че в момента страната ни работи систематично и с добро темпо, в което обаче руснаците не могат да се впишат. Освен това от руската компания били учудени, че сме им поискали информация в такива детайли – относно цените на различни компоненти и за това какви елементи са били произведени; условията на финансиране и разпределението на риска. В тази връзка Трайков ги посъветва вместо да се разсейват, да ни дадат структурирана информация.

Той заяви, че не може да предположи какво е процентното съотношение относно вероятността проектът „Белене“ да се провали или пък двете страни да изгладят разногласията: „От наша страна всички имат един конструктивен партньор, но със своите запитвания и позиции.“Трайков коментира още, че не само „Лукойл“ и „Белене“ са драматичните теми в държавната администрация и воденото от мен ведомство, но те са най-видни.Той за пореден път подчерта, че страната на държавата в тази сага са Митниците и те следят случая. За него от значение е спазването на законовите правила и функционирането на свободния пазар.Що се отнася до решението на съда да отмени предварителното изпълнение за отнемане на лиценза на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, Трайков каза, че е учуден от един от мотивите на съда – една от причините за това решение е, че доставчикът на керосин е заплашил, че ако „Лукойл“ не работи, няма да доставя керосин.

Не става ясно дали доставчикът на керосин има господстващо положение или доставчикът на доставчика и затова отправям това запитване към Комисията за защита на конкуренцията, подчерта икономическият министър, пояснявайки, че няма отношение към съдебната битка, но има отношение към състоянието на пазара.Той обоснова запитването си с думите, че или мотивите не са така, както стоят, или има някакъв проблем с пазара.За мен е важно пазарът да функционира и потребителите да не пострадат. Иначе гориво има колкото искате – и в България, и около нея, каза още той.Според него през изминалата седмица е имало относителна несигурност, тъй като вносителите са се въздържали да внасят големи количества, тъй като съществуваше теоретична възможност да стане това, което стана („Лукойл „да продължи работа, бел.ред.).Не смятам, че пазарът може да бъде травматизиран от присъствието или отсъствието на даден играч, добави Трайков.

News.bg