Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Сезонни работници точат НОИ

Сезонните работници масово отказват да подписват трудови договори, защото официално се водят безработни и получават помощи. Това обяви вчера шефът на Българската стопанска камара Божидар Данев. Те сами притискат работодателя да заобикаля правилата, твърди той. Според колегата му Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал ромите, които помагат при прибиране на реколтата, също категорично отказват да подписват каквито и да са документи за получено възнаграждение, за да не загубят помощите си.

Според БСК има доста случаи, в които нашите гурбетчии в ЕС се връщат временно в родината и поработват за няколко месеца на черно. И те отказват да подписват договори, понеже официално се водят социално слаби в съответните европейски страни. Според Мария Стамболиева, шеф на отдел „Координация на социалните схеми“ в Агенцията за социално подпомагане, само за три месеца сме получили над 800 протокола от различни страни членки за отпуснати детски и социални помощи на наши семейства. В един от случаите става дума за фамилия с 6 деца.В Германия например за едно дете се полагат 185 евро месечно. Към тях се добавят и различни други социални помощи. Така семействата с 3-4 деца си докарват по 1000 евро всеки месец без каквито и да е усилия.

Ако се трудят без договор, работниците да бъдат глобявани така, както се наказват некоректните работодатели настояват от БСК. При това те искат санкцията за всеки, който работи в сивата икономика, да е по-голяма от пропуснатите осигурителни и здравни вноски. Осигурителните права на такъв работник не бива да бъдат възстановявани автоматично, както предлагат синдикатите, коментира още Божидар Данев. Според него глобата трябва да бъде най-малко размерът на пропуснатите ползи за съответните фондове и върху тях да се добави и малка санкция, каквито са наказанията за самия работодател, когато закъснее с плащанията.

Когато работниците не подписват трудови договори, нарушават четири закона – Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване, Закона за здравното осигуряване и Закона за данъците върху доходите на физическите лица, уточняват от БСК. За подобни санкции вече се обявиха от социалното министерство и от синдикатите.

Monitor.bg