Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 22.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Бойко Борисов: Не влизаме в еврозоната, докато не свият дефицитите си до 3%

Докато всички европейски страни не приведат икономиките си до 3 процента дефицит, България няма да отива към еврозоната. Това коментира вчера премиерът Бойко Борисов.Той припомни, че преди дни нашата страна е била едниствената, на която е бил повишен кредитният рейтинг. Това го постигаме с финансова дисциплина и защото удържахме на популистите да вдигаме доходите поголовно, каза премиерът.

Според него ЕС е признал, че усвояването на еврофондовете е едно от допълнителните финансирания на държавата, когато се вижда, че парите се харчат на правилните места. След 2-3 години това ще даде резултат и парите, които ще влязат в държавата, ще позволят увеличение на доходите, смята премиерът.Премиерът препоръча на другите страни да не харчат повече, отколкото изкарват, и да вземат пример от нашата страна. Според него през следващите години с финансовата си дисциплина държавата ще има просперитет.Българското правителство посреща новите финансови трусове с притеснение, но и с умерен оптимизъм, категоричен е премиерът. Според него финансовата ни дисциплина е отлична, поради което след месец се очаква Standard & Poor’s да повиши кредитния ни рейтинг.

„Убеден съм, че септември ще бъде повишен. Всички параметри, които съвременната финансова политика изисква, в България се спазват – умерено харчене на парите и то само в инфраструктурни проекти – в екология, магистрали, пречиствателни станции и пристанища. Оттам държавата в следващите години ще получава, и то огромни приходи”, каза премиерът.Попитан дали се притеснява, че ако се задълбочи кризата в Европа, това може да рефлектира върху парите, които идват у нас от ЕК, Борисов отговори, че Брюксел работи по много ясни правила.“Не само, че не се притеснявам, но само преди два дни от ЕК ни позволиха с техни пари да наемем експерти от Световната банка и Европейската инвестиционна банка, за да можем по-бързо и по-качествено и с повече капацитет да усвояваме еврофондовете”, каза министър-председателят.

http://www.investor.bg/