Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Пазарите започват да се отърсват от шока

Пазарите постепенно се отърсват от шока, който предизвика новината за понижаването на кредитния рейтинг на САЩ. След масираните разпродажби на борсите в Близкия Изток и Азия индексите в Европа започнаха сесията със сравнително минимални отклонения.Регионалният индекс Stoxx Europe 600 губи 0,6 на сто към 11:30 часа българско време. При старта на търговията обаче той пое уверено нагоре, повишавайки се с 0,8 на сто.

На борсата в Мадрид днес основният индекс IBEX 35 скача с 2,3 на сто, докато в Милано FTSE MIB напредва с 2,2 на сто. В началото на търговията двата индекса се движеха с повишения от съответно 3,5 и 4,5 на сто.Във Великобритания настроенията също са далеч от панически, като основният индекс FTSE 100 отстъпва с 0,15 на сто. В Париж CAC 40 е почти без промяна при 3 275 пункта, а на борсата във Франкфурт DAX губи 0,6 на сто. Известна стабилизация се наблюдава на петролния пазар. След като при стартирането на седмичната търговия черното злато потъна в близост до 83 долара за барел на електронната платформа на борсата в Ню Йорк, няколко часа по-късно котировките са на ниво 84,60 долара за барел. Спадът спрямо петък е 2,6 на сто.След постигането на нов исторически връх днес златото намери точка, при която ситуацията се стабилизира. Рязкото поскъпване на метала изгуби инерция и котировките спряха възхода си при около 1 705 долара за тройунция, след като на по-ранен етап достигнаха дори 1718,20 долара за тройунция.

На валутните пазари ситуацията също се нормализира. Доларовият индекс, който следи движението на американската валута срещу кошница от шест основни валути, се движи с понижение от 0,4 на сто спрямо петък. Еврото поевтиня спрямо долара до 1,4345 долара за евро, което е спад от половин процент спрямо петък. Зелените пари обаче губят 0,25 на сто спрямо йената до 77,79 йени за долар.Доларът поскъпва по отношение на швейцарския франк, като ръстът е 0,25 на сто до 0,7608 долара за един франк. Това се случва в очакване на нови решителни действия от страна на националната банка на Швейцария по посока обезценка на националната валута.

http://www.dnes.bg/