Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Хотелиери скочиха срещу алкохолния туризъм

Хотелиери скочиха срещу масовите алкохолни турове по морето. Първи скочиха в Слънчев бряг, като поискаха те да бъдат силно ограничени. Проблемът събра вчера на кръгла маса в курорта туроператори, хотелиери и представители на полицията. Всички бяха единодушни, че въпросните организирани круизи по барове и дискотеки са донесли на Слънчев бряг печалната слава на курорт за алкохолен туризъм. Хотелиерите обявиха, че се разграничават от така наречените мероприятия „Bar Crowl“, при които група туристи обикалят от бар на бар. „В никакъв случай не искаме ние да поемаме отговорността и черното петно на това организирано движение“, заяви председателката на Съюза на собствениците в Слънчев бряг Елена Иванова по повод алкохолните запои. Колегата й Георги Николчев пък предупреди, че подобни алкохолни турове са незаконни и опасни, защото в тях участват непълнолетни, а понякога и малолетни туристи.

Още по-скандален според него е фактът, че никой не контролира възрастовата бариера на участниците в запоите. „Картината след подобни пиянски турове е потресаваща. Един повръща на улицата, друг припада. Просто нещо ужасно е това“, възмутиха се собствениците на хотели и припомниха последния трагичен инцидент в курорта, когато 17- годишен англичанин загина на място. Непълнолетният турист падна от терасата на хотелската си стая призори след зверски запой в организирана група.В крайна сметка браншът се обедини около решението Bar Crowl да продължат да се организират, но само от туроператорите и при определени правила.Туроператорът трябва да осигури придружаващ аниматор и отговорник за всяка група, да се провеждат само до 24 часа, а ресторантьори и хотелиери да не разрешават внасяне и изнасяне на алкохол извън заведенията и по алеите на комплекса.

Хотелиерите нададоха вой и срещу високите децибели, които се носят всяка вечер от баровете и дискотеките. Те били залети от стотици жалби от летовници срещу високата музика и вече са провели редица срещи с представители на общината и полицията, но без резултат. Част от масовото недоволство е срещу DJ партита, които се провеждат на открито през нощта на самия плаж и събират около 15 000 – 20 000 почитатели на хаус, техно и транс музиката. Хотелиерите заявиха, че ще бъде изготвен официален документ до премиера Бойко Борисов, в който ще се предложат конкретни мерки за преодоляване на шума в комплекса. Едно от предложенията ще е всички открити заведения да бъдат с ограничено време на музиката до 24 часа, като общината и полицията да вземат драстични мерки относно спазването на режима и да се налагат строги санкции на нарушителите.

Директорът на РПУ-Несебър Стайко Манев обясни, че след подаден сигнал униформените съставят констативен протокол, но общината си „затваря очите“ за глобите и голяма част от актовете отпадат. След проверка на полицаите пък собствениците отново пускали музиката силно. По думите на Манев имало собственици на заведения, на които са им съставени по 10-11 констативни протокола заради нарушения с децибелите.Освен от висока музика, туристите се оплаквали масово и от шума, който идва от пристигащите и заминаващи автобуси и от клаксоните. Хотелиерът Георги Николчев предложи да бъдат забранени клаксоните в курорта, а на входовете да бъдат поставени предупредителни табели. По време на дискусията се чуха предложения и за въвеждане на разрешителен или контролен режим за „ол инклузива“. Всички бяха единодушни, че всички хотели, дори и от типа жилищни кооперации, вече масово предлагали „ол инклузив“, в който храната и услугите граничат с мизерия.

Monitor.bg