Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Ремонтират Рилския манастир

Рилският манастир е създаден през 30-години на Х в. на мястото на старата постница в Рила планина. Манастирът е бил многократно преустройван, разрушаван и отново възстановяван Рилският манастир е създаден през 30-години на Х в. на мястото на старата постница в Рила планина. Манастирът е бил многократно преустройван, разрушаван и отново възстановяван

През юни 2007 г. в Рилския манастир беше открит обновеният църковно-исторически музей. На снимката: митрополит Йосиф През юни 2007 г. в Рилския манастир беше открит обновеният църковно-исторически музей.Усилени ремонтни и реставрационни дейности се извършват в Рилския манастир, съобщи БНТ.Продължава реставрацията на параклиса „Успение на Св. Иван Рилски“, както и на външните фасади на манастирските крила.

Параклисът се намира в главната манастирска църква. Изографисан е през 1840 г., като според реставраторите от него е започнало изографисването на основния храм в Светата обител.По време на работата си по стенописите в параклиса реставраторите случайно попаднали на надпис, в който зографите са оставили имената си. Това са Димитър Зограф, по-големият брат на Захари Зограф, и Константин Вальов от Самоков.Това потвърждава тезата на изкуствоведите, че по стенописната украса на храма са работили изключително самоковци, коментира реставраторът Доц. Стефан Тъпанов.Някогашните зографи са оставили и своеобразно послание към бъдещите си колеги.

„Който след тях работи по стенописите – прави или възстановява, да ги споменава с благодарност. И ние всъщност изпълнихме тяхната молба“, отбелязва доц. Тъпанов, пред БНТ.Реставратори работят и по възстановяването на орнаментите и сводовете на южното крило в двора на манастира.Малко поработихме това лято върху покривите на т.нар. Самоковски двор, където възстановяваме старата поща, кметството, полицията, пожарната, обяснява игуменът на Рилския манастир епископ Евлогий.Епископ Евлогий казва, че все още очакват обещания един милион за манастира от инициативата за десетте чудеса на България.С тези средства тук се надяват да довършат обектите в Самоковския двор.

vesti.bg