Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 03.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

До 25% може да поевтинеят мобилните разговори от догодина

С 25% може да поевтинеят мобилните разговори от януари 2012 г., прогнозира председателят на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) Веселин Божков в сутрешния блок на БНТ.Понижението ще е възможно след като се намалят цените на едро за терминиране на трафика, които мобилните оператори плащат едни на други. Това ще стане през септември тази година.

Средноевропейските цени за терминиране на трафик на едро са от 2 до 5 евроцента, докато в България тя е 6,5 евроцента. През септември КРС ще изпрати предложение до ЕК за нейното намаление.“Намалявайки тези цени, нормално е реакцията, еластичността на изменението на потребителските цени да е между 20 и 30%“, уточни Веселин Божков. Той отрече информацията, че ЕС готви санкции срещу България заради високите цени. Божков припомни, че от началото на своя мандат досега цените за терминиране са намалели три пъти – от 18 на 13 стотинки.“Когато операторите работят  по-ефективно, успяват да организират своята работа и да намалят своите разходи, и като леко посегнат на своите печалби, можем да достигнем и до 1-2 евроцента“, обобщи председателят на КРС.

По-ниска цена за терминиране означава и по-ниски приходи за телекомите.Приходите, може би, ще спаднат. Но трябва да се отчете, че потребителите ще започнат да разговарят много повече към други мрежи и съответно ще се увеличи трафикът. Нашето предложение, за което сме уведомили официално и КРС, е от началото на следващата година цените да бъдат 7 стотинки, тоест 3,5 евроцента, като до края на 2013 г., т.е. началото на 2014-а, цените да бъдат 1 евроцент“, прогнозира пред БНТ Емил Рангелов, ст. мениджър „Регулация и конкуренция“ в мобилен оператор.Той припомни, че във Франция, Австрия и Белгия – страни с пъти по-голям БВП от България – цената за терминиране е 2 евроцента. Дали и България ще я достигне, ще реши ЕК през декември.

News.bg