Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Ивайло Калфин: Необходима е последователна държавна политика в подкрепа на туризма

„Нужна е последователна държавна политика в подкрепа на малкия и средния бизнес в областта на туризма”, заяви евродепутатът Ивайло Калфин на среща с   хотелиери и ресторантьори, собственици на търговски обекти и туристически фрегати в Приморско. Събеседниците му споделиха затрудненията, които ежедневно срещат, притиснати между свитото потребление на туристически услуги, високите лихви на банковите кредити и необходимостта да бъдат изрядни платци към НАП. Те изразиха недоволството си от липсата на реална конкурентна бизнес среда като посочиха, че всеки печеливш бизнес през следващия туристически сезон е „превзет” от големите монополисти – хотелски и търговски вериги.

Тревога от несигурното си бъдеще споделиха и рибарите в Приморско и Созопол, при които отиде Ивайло Калфин. И в двете селища е неизвестно развитието на пристанището. Кметът на Приморско Лиляна Димова информира, че пристанището не е собственост на общината, поради което тя не може да прави и инвестиции в поддържането му. В Созопол се планира да бъде изградено яхтено пристанище, което поставя под въпрос домуването на рибарските лодки според Тихомир Янакиев – кандидат-кмет на левицата в Созопол. Като крайно недомислено окачестви Калфин  решението на правителството рибарите да се регистрират като търговци с произтичащите от това последици.

„Доброто сътрудничество между общината и местния бизнес позволява да бъде реализирана широката социална програма на общината”, изтъкна кметът на Приморско Лиляна  Димова по време на срещата със спортни деятели. Особено внимание се обръща на запазването на училищата в селата и развитието на детския спорт, поради което  потърсиха съдействието на евродепутата Калфин за финансиране на изграждането на градски стадион, за който вече има проект. Лиляна Димова изрази надежда и за скорошно подписване на договори по предадените и одобрени в Министерството на земеделието проекти на общината за благоустрояване на градското пространство. „Развитието на туризма е невъзможно без грижа за опазване на околната среда, поради което едно от най-важните неща е грижата за навременно изграждане на пречиствателни станции, за чието финансиране са недостатъчни собствените приходи на крайморските общини и трябва да се търсят възможности за съфинансиране.”В края на престоя си в Созопол Ивайло Калфин посети и параклиса „Св.Николай Чудотворец”.

http://www.barometar.net/