Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Все повече българи търсят жилищен кредит

Броят на новоотпуснатите ипотечни кредити през второто тримесечие на 2011 година е с 18% повече спрямо първото тримесечие на годината.Заедно с ръста на обемите, се покачва и средният размер на кредитите. С над 2200 евро е нараснал за последния месец средният размер на ипотечните кредити в страната. Това сочи проучване на Кредит Център.За юли той достига 40 595 евро спрямо 38 366 евро за предходния месец, като по този начин започва да се доближава до нивата преди началото на кризата. Съотношението евро/лева на кредитите за страната през юли 2011 г. е 94/6.„Причината за растящия размер на ипотеките е активността във всички сегменти на имотния пазар“, заяви Тихомир Тошев, изпълнителен директор на Кредит Център.„Въпреки, че търсенето на двустайни апартаменти между 40 и 60 000 евро остава най-голямо, последното тримесечие има търсения в целия ценови спектър на пазара на имоти, а получаването на кредит е все по-лесно, защото в 90% от сделките купувачите са успели да договорят много добра цена на закупувания имот“, допълни той.

„Изгодната цена на купувания имот води след себе си добра оферта за финансиране на покупката му“, посочи Тошев. През месец юли са се появили кредити за по-големи апартаменти, чиито купувачи разполагат със стабилни приходи и могат да си позволят външно финансиране в голям размер, най често 80 – 85% от цената на имота, но само в случаите, в които имат чисто кредитно досие и добри перспективи за дългосрочна финансова стабилност.Тези клиенти са били и една от основните движещи сили на пазара преди кризата и връщането им е добър знак за пазара. Част от тях имат собствено жилище, но сега купуват по-голям и удобен за семейството имот, който отговаря на изискванията им за дом към днешна дата.

Както и през предишния месец, консултантите отчитат нарастване размера на ипотечните кредити и в четирите най-големи града на страната, определящи облика на ипотечния пазар.В столицата средният размер на кредитите гони 50 000 евро, нараствайки с над 2800 евро спрямо юни. С 3240 евро се повишава средният ипотечен заем в Бургас през изминалия месец и вече е 31 680 евро. Нарастването на кредитите във Варна е с 2200 евро до среден размер от 37 940 евро, а в Пловдив – с 1240 евро до 28 360 евро.Най-активни потребители на ипотечни заеми остават хората на възраст от 26 до 35 г., които през юли са 48,2% от всички изтеглили подобен кредит. Следва ги възрастовата група от 36 до 45 г., към която спада всеки трети клиент, взел ипотечен кредит. Най-младите – между 18 и 25 г., са 10,8% от всички потребители, а 8,3% от клиентите на ипотечните заеми са на възраст над 45 години.

News.bg