Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

След Лондон безредиците обхванаха Манчестър, Нотингам и Бирмингам

Британската полиция е изумена от насилието, което от улиците на Лондон се пренесе и в други градове на Острова. Безредици, изразяващи се в палежи и грабене на магазини, обхванаха Манчестър и Нотингам, както и почти всички квартали на Бирмингам. Напрежението, както и броят на задържаните, ескалират с бързи темпове.Безредиците във Великобритания, които започнаха миналата седмица в Лондон след убийството на 29-годишен мъж продължават. Бунтовете обхванаха постепенно цялата страна като арестуваните за вандалски прояви вече са над 1000 души. Срещу 150 от тях вече са повдигнати официални обвинения.

Манчестър преживя най-сериозните безредици от 30 години насам. Подобно на случващото се и в други градове, групи младежи подпалваха сгради, ограбваха магазини и атакуваха полицаи и служители от спешна помощ. Органите на реда бяха принудени да поискат подкрепление от полицията в Нортъмбрия, Стафорд и Северен Уелс. Насилието започна в предградието „Солфорд“, където тълпите хвърляха запалителни бомби по магазини и грабеха дизайнерски дрехи, скъпа електроника, електроуреди и алкохол. Ожесточените безредици обхванаха и градовете Нотингам и Бирмингам.  Десетки банди там банди хвърлиха самоделни бомби в обществени сгради и по полицейски автомобили. В Бирмингам органите на реда разследват смъртта на трима млади мъже, които са били прегазени от кола.

За първи път имаше големи сблъсъци и в традиционно спокойни градове в Централна Англия като Лестър, Улвърхамптън и Уест Бромич. Би Би Си предаде обаче, че в Лондон е било сравнително спокойно през последното денонощие след демонстрацията на сила от полицията, която утрои обичайния брой на патрулиращите полицаи до 16 000 души. Органите на реда съобщиха, че простреляният преди ден млад мъж в южното лондонско предградие „Кройдън“ е починал от раните си в болницата.  Междувременно независимата комисия опроверга версията, че Марк Дуган, заради чието убийство започнаха безредиците, първи е стрелял по полицаите.

EkipNews.bg