Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Екипът на Големия адронен колайдър търси помощ в преследването на Божията частица

Научният екип на Големия колайдър се обръща към колективния изчислителен потенциал на обществото за помощ в симулацията на експерименти от физиката на елементарните частици, съобщи Би Би Си. Една от задачите, в които общото усилие може да помогне, е откриването на „Хигс-бозонът“, наричан още „Божия частица“. Става въпрос за проекта LHC@home 2.0, който представлява осъвременена версия на опита от 2004 година да се впрегнат в работа свободни ресурси на частни компютри (на желаещи да помогнат ентусиасти) в симулацията на протонните снопове.Напредъкът в областта на персоналните компютри оттогава разрешава те да изчисляват много по-сложни симулации на сблъсъци между частици.

Съоръжението на Големия колайдър (LHC) е най-големият в света уред за сблъскване на частици, поместен в подземен 27-километров пръстен под френско-швейцарската граница. „Сега доброволците могат активно да помагат на физиците в търсенето на нови елементарни частици, които да хвърлят светлина върху произхода на нашата вселена. Те могат да дадат принос чрез неизползваните мощности на своите персонални компютри или лаптопи“ – гласи изявление на CERN, европейската организация за ядрени изследвания, която управлява LHC.Заедно с внушителния ускорител се появи и безпрецедентната изчислителна инфраструктура, която да обработи 15-те милиона гигабайта данни, продуцирани от колайдъра всяка година. „Worldwide Large Hadron Collider Computing Grid“ е струваща 100 милиона евро мрежа, предназначена да поема потока на данните и да ги разпределя между учените по целия свят.

Проектът LHC@home 2.0 ще допълни тази мрежа чрез разпределяне на колосалната задача по симулирането на сблъскванията на частици и отвеждане на готовите компютърни симулации обратно до учените за сравнение. „Чрез откриване на несъответствия между симулациите и данните, ние търсим всеки знак за противоречие между съвременните теории и физическата Вселена –  се казва на уеб сайтът на LHC@home – в крайна сметка такива противоречия могат да ни доведат до явления, които да се окажат свързани с нови фундаментални принципи на природата“.Това е най-новият проект в дългата нарастваща линия на „граждански“ научни проекти, при които мощта на частните домашни компютри е впрегната в решаването на научни проблеми. Търсенето на извънземен разум и изучаването на невероятно сложните протеинови вериги също са предмети на подобни проекти, при които задачата се разпръсква между много доброволци с компютри.

EkipNews.bg