Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

„Кармина Бурана” на 18 август – кулминацията на Опера в Летния театър – Варна 2011

Кулминацията на Опера в Летния театър – Варна 2011, част от проекта Варна – кандидат за европейска столица на културата 2019, предстои на 18 август, 21.00 ч. с премиерата на драматичната кантата „Кармина Бурана” от Карл Орф – копродукция България (Варна) – Холандия. За пръв път в историята на Варненската опера в постановъчния екип са ангажирани предимно чуждестранни творци: Мариане Бергльоф – режисьор, Мартин Зомерлате – хореограф-постановчик, Андрей фон Шлипе – сценограф, Катрин Рьоле – костюмограф. Диригент Найден Тодоров.

В продукцията участват оркестър и хор на Държавна опера Варна, хор на Държавна опера Русе, хор при Детско-юношеска опера на ОДК Варна, под диригентството на Найден Тодоров. Диригенти на хоровете: Малина Хубчева, Христо Стоев, Ганчо Ганчев. Репетитор на балета Гергана Георгиева. Солисти: Анна Андреева (Фортуна), Румен Стефанов (Смъртта), Илияна Славова (Пролетта), Николай Димитров (Дебелият), Павел Кирчев (Пияницата), Евгения Минкова, Илиана Божкова (Похотта), Валерий Георгиев, Георгиос Филаделфефс (Лебедът), Карина Скжешевска, Ирина Жекова (Любовта), Пламен Димитров, Дитер Гофинг (Мъжът), Галина Велчева (Жената).Спектакълът е под почетния патронаж на г-жа Даниела Петрова – председател на Парламентарната комисия по култура, гражданско общество и медии в 41-то Народно събрание на Република България

Концепцията за спектакъла

Мариане Бергльоф

Режисьорската концепция интерпретира идеята на Карл Орф за Световния театър, който пресъздава на сцената човешкото съществуване с всички негови житейски върхове и падения, щастие и нещастие, радост, разочарование и надежда. Тъй като използваните от Орф текстове датират от Средновековието, избрах образния език от онова време – алегорични фигури. Смъртта е големият актьор и централна фигура в произведението. Интересни са и другите персонажи: Фортуна – съдбата, която от една страна персонифицира щастието, но от друга може да въвлича хората и в нещастие или  Пролетта, която претворява и възхвалява радостта от живота. Съществено за мен в тази постановка е открояването на безграничната универсалност на темите – например как хората винаги са се стремели към спасение, до което в крайна сметка може да доведе единствено любовта.

Андрей фон Шлипе

Пространството в моята сценография, замислено като алюзия за празна театрална зала, се позовава върху известния цитат от Карл Орф, който характеризира „Кармина Бурана” като световен театър. Персонажите на Орф населяват празната зала, в която липсват обичайните места за сядане, но зрителите биха могли да си представят, че се намират на имагинерната сцена и от нея наблюдават събитията. Няма ги и балконите, само няколко дъски напомнят, че вероятно някога са съществували. Вместо тях доминира природата – небето, което се разстила над всичко и всички, зеленината, която прозира зад вратите…”

Катрин Рьоле

Да пресъздам чрез костюми вечния кръговрат на живота така, както в музиката го е претворил Карл Орф, за мен бе много приятно творческо предизвикателство. Опирайки се на Средновековието и стила Ампир, разработих 208 сценични костюма, в които се опитах да вложа посланието за непреходност на идеите, заложени в „Кармина Бурана”. Дрехите не прикриват артистите, а ги допълват с разнообразието от материи, следвайки една елегантна естетика, която не отклонява вниманието от играта на сцената. Алегоричните фигури на Фортуна, Любовта, Смъртта и Пролетта превеждат зрителя през сюжета, който е актуален и близък и до съвременните хора.

Очаквайте последния спектакъл от Опера в Летния театър – Варна 2011 – мюзикъла„Бремен” по Александър Владигеров, постановка на Драматичен театър „СтоянБъчваров”, режисьор Стоян Радев Ге. К. (26 август).

http://www.barometar.net/