Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Италия въвежда данък за богатите

В борбата срещу дълговата криза Италия ще въведе данък „Солидарност“ за по-добре печелещите италианци. Този данък ще бъде в размер на 5% за италианци с годишни доходи до 90 000 евро. При доходи до 150 000 евро ще бъдат удържани по 10%, предаде AFP.Освен това възрастта за пенсиониране на жените в частния сектор ще бъде повишена още през 2015 г., а не, както се планираше, през 2020 г. Допълнителните мерки за стабилизиране на икономиката включват също съкращаване на дотациите за местните органи на управление с общо 9,5 млрд. евро за две години, както и на финансирането на дейността на министерствата с 8,5 млрд. евро. Планира се и намаляване на броя на почивните дни, отбелязва ИТАР-ТАСС.

В Рим късно тази вечер заседава кабинетът, за да одобри специалния план. На финансовите пазари все по-често се чуват обезпокоителни мнения дали държавата ще може да изплаща задълженията си. Планът предвижда допълнително съкращаване на разходите с 45 млрд. евро за следващите две години, за да може до 2013 г. да се постигне балансиран бюджет в съответствие с изискванията на Европейската централна банка (ЕЦБ).И това не е случайно. Италианските дългове достигнаха рекордна стойност. През юни те се повишиха с 4,9 млрд. евро и така за първи път превишиха границата от 1,9 трлн. евро, съобщи централната банка. По този начин задълженията са доста над 120% от брутния вътрешен продукт на страната. Спрямо същия месец година по-рано ръстът е с почти 3,2%.

Кабинетът е наясно какви мерки да предприеме в този случай, е заявил финансовият секретар Луиджи Касеро малко преди началото на заседанието пред канал TG4. Икономическият и финансов министър Джулио Тремонти обяви вчера по време на свикано заради кризата извънредно заседание на парламента, че ще бъдат предприети още мерки за спестяване на разходите.Преди това Европейската централна банка (ЕЦБ) постави Рим под натиск. ЕЦБ се съгласи да започне да изкупува италиански държавни облигации в замяна на ангажимента на италианското правителство, че ще ускори намаляването на дефицитите си. „Италианското правителство ще приеме нови мерки за строги икономии с цел да се възстанови бюджетното равновесие още през 2013 година на Министерски съвет, който ще се състои най-късно на 18 август“, заяви вчера и премиерът Силвио Берлускони.

http://www.investor.bg/