Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 15.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Доц. Стоян Маринов: България да се учи от Турция в ограничаването на алкохолния туризъм

Алкохолният туризъм влияе негативно на имиджа на България, като туристическа дестинация и за това трябва да бъдат взети сериозни мерки. Това каза за радио „Фокус” – Варна доц. Стоян Маринов, член на УС на Варненската туристическа камара. Вече има постъпки в тази насока, при това от страна на самите хотелиери, които се надигат срещу подобен вид алкохолни прояви и мероприятия, свързани с алкохолни изпълнения. До голяма степен, тези турове са дело на туроператори, а не на хотелиери. Става въпрос предимно за туроператори, които работят с млади скандинавски туристи и донякъде с гости от Англия. Именно те организират обиколка на заведенията из комплексите, с цел извличане на допълнителни облаги, а за туриста следва безпаметно напиване. Никак не е трудно да се вземат мерки срещу подобни мероприятия, каза той и посочи, че такива турове не са нещо ново за Европа.

Той припомни ситуацията в Испания отпреди 10 години и подчерта, че щом преди туризмът в България е можел да се развива без алкохолен туризъм, ще може да се развива нормално и занапред. Добре е родният туризъм да вземе пример от Турция, която не работи с някои малки, най-вече скандинавски туроператори, специализирани да водят точно такива туристи, с цел алкохолен туризъм, като отказват да им предоставят леглова база. Логично, тези туроператори се насочват към България, където работят много добре с някои хотели.

„Аз имам информация за три такива туроператора, на които са им отказани легла в турски курорти, но те работят успешно със Слънчев бряг”, посочи специалистът. Могат да се вземат мерки и по отношение опазването на реда, налагане на сериозни глоби за непристойни прояви на безпаметно напили се младежи и ако това се направи още в началото на сезона, това се разчува, дисциплинира туристите и съответно – непристойните прояви от подпийнали младежи се ограничават през самия сезон.

Преди около 15 години на „Слънчев бряг” няколко хотела са приемали скандинавски групи, предимно младежи, които са правили опит да се държат непристойно, но тогава се е осигурявала по-засилена полицейска охрана, а младежите които са припадали от препиване са им били налагани сериозни глоби. „Може да се вкара ред, но това зависи от съответните институции”, каза специалистът.

http://focus-news.net/