Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Затварят магазини за стара храна

Магазини и ресторанти ще бъдат затваряни, ако за втори път бъдат хванати да продават храни с изтекъл срок на годност. Това заяви министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов по Би Ти Ви. Причината за драстичните мерки е, че в момента глобите не стряскат нарушителите. Много хора на принципа ден година храни и реализирайки огромни печалби, са склонни да платят глобата в какъвто и да било размер, коментира министър Найденов. Затова той ще предложи промени в законите, така че санкциите ще бъдат увеличени в пъти, а при второ нарушение търговският обект ще се затваря.

През миналата седмица бяха заловени храни, които вместо към екарисажа за унищожаване се връщат към производителите. Сега глобите за такова нарушение са от 2 до 4 хил. лв., при повторно нарушение – от 4 до 6 хил. лв., и чак след това може да последва затваряне. Ще предложа първото нарушение да се санкционира поне с 10 хил. лв. и при повторно нарушение директно да следва затваряне на обекта, заяви Найденов. Много от глобите за нарушения на хилядите търговски обекти за храни в страната са в рамките на неколкостотин лева. Те ще бъдат увеличени поне 10 пъти и от неколкостотин ще станат няколко хиляди, заяви министърът. А при второ нарушение директно ще се спира обектът. Разбира се, няма да се затвори цяла търговска верига, а само магазинът, в който е открито нарушението, обясни Найденов. „Трябва да гарантираме на българите, че това, което слагат на масата, отговаря като качество на това, което са платили в магазина. И затова компромис по отношение на никой няма да има“, заяви той.

Има идея храните, срокът на годност на които изтича до дни, да бъдат изтегляни от пазара и предлагани на социално слаби. Преди това обаче с промяна на законите тези храни ще трябва да бъдат освободени от ДДС. В момента дори върху даренията се дължи ДДС и за производителите е по-изгодно да унищожат храни, за да не плащат ДДС, вместо да ги дарят. От септември пък в сила ще влезе наредбата за храната в детските градини. С нея ще се регламентира, че местните продукти за децата трябва да бъдат само от месо, млечните – от мляко, а хлебните изделия да бъдат от висококачествено брашно, обясни министър Найденов.

bTV