Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Борисов и Дилма при пингвините

Премиерът Бойко Борисов бе гост на президентката на Бразилия с български корени Дилма Русеф по Нова година. Възможно е двамата отново да се видят, но този път при пингвините на Ледения континент.Премиерът Бойко Борисов и бразилската президентка с български корени Дилма Русеф може да се срещнат през януари на Ледения континент. Това ще стане, ако министър-председателят приеме поканата да посети базата ни в Антарктида, научи „Стандарт“ от шефа й проф. Христо Пимпирев. Визитата на Дилма Русеф на бразилската антарктическа база „Ферас“ на о-в Кинг Джордж вече е планирана, съобщил на Пимпирев колегата му от Бразилия. Двамата се видели на срещнали на съвещание в Стокхолм.Антарктиците обсъдили, че би било добре и висш български държавник да посети по същото време базата на о-в Ливингстън и да се осъществи съвместна среща на високо ниво. Двете полярни станции са сравнително близко една от друга на Южношетландския архипелаг.

Покана към висш държавник е замислена и заради юбилейната 20-а българска антарктическа експедиция. „До януари обаче няма да има встъпил в длъжност нов президент, затова поканата ще е към премиера“, обясни проф. Пимпирев. Предстои висшата дипломация на двете страни да организира срещата между Борисов и Русеф.
За първи път в историята на покоряването на Ледения континент ще се проведе среща между двама висши държавници, коментира професорът. През 2005 г. базата ни бе посетена от президента Георги Първанов.Първата група от български антарктици заминава в средата на ноември. Два бразилски ледоразбивача ще превозят до базата ни четири тона гориво и хранителни продукти. Следващите групи, съставени предимно от учени, ще пътуват до о-в Ливингстън с испански кораби, както и самолети на военновъздушните сили на Бразилия, Уругвай и Португалия.

standartnews.com