Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Четири европейски мисии ще изследват Вселената до 2014 г.

Европейската космическа агенция (ЕSА) планира до 2014 г. да реализира четири мисии по изследване на Вселената, съобщи във вторник на брифинг в рамките на авиосалона МАКС-2011 специалистът от Агенцията Карл Бергквист, цитиран от РИА Новости.“През 2012 г. планираме да реализираме проекта Gaia по съставяне на карти на милиардите звезди в нашата Галактика. През 2013 г. се планира осъществяване на проекта LISA Pathfinder, насочен към тестване на технологии за откриване на гравитационни вълни“, казва Бергквист.Космическата сонда Gaia (Global Astrometric Interferometer for Astrophysics)  ще стане приемник на астрометричния спътник Hipparcos, изпратен през 1989 г. и работил три и половина години. Gaia ще бъде пусната с руски „Союз“ от космодрума Куру във Френска Гвиана.

Проектът LISA Pathfinder трябва да стане изпитателна площадка за бъдещия космически лазерен интерферометър LISA (Laser Interferometer Space Antenna), проект, който NASA и ESA разработват от 2001 г. През април 2011 NASA заяви, че не може да участва в мисията заради липса на средства, но в началото на 2012 г. ЕSА планира да преразгледа концепцията на LISA.Според Бергквист за 2014 г. е планирано и изстрелването на James Webb (проект на NASA, в който ESA влиза в ролята на научен консултант). Този телескоп ще изучава най-далечните ъгълчета на Вселената.James Webb Space Telescope (JWST) трябва да смени орбиталния телескоп Hubble. Значително превишените разходи по него и изоставането от графика вече принудиха NASA няколко пъти да отлага предполагаемия старт на мисията. Ръководителят на проекта Рик Хауърд на среща на консултативната група по астрофизически мисии на NASA през юли 2011 съобщи, че James Webb ще бъде пуснат не по-рано от 2018 г.

За 2014 г. е планирано и пускането на космическия апарат BepiColombo за изследване на Меркурий. Този проект ще бъде реализиран съвместно с Космическата агенция на Япония. На борда на апарата ще бъде монтиран руски гама- и неутронен спектрометър.Бергквист напомня и за проекта ExoMars (в рамките на сътрудничество с NASA), който ще се занимава с изследване на марсианската среда, най-вече от гледна точка на астробиологията. В проекта нея ще се разработват и демонстрират нови технологии за изследване на планетата във връзка с дългосрочна перспективна мисия през 2020 г. на Марс, която да донесе на Земята марсиански грунт.

http://www.dnes.bg/