Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Как да познаем истинския мед от ментето?

Ако сте варненец или по някаква прилична сте в морската столица, не подминавайте меденото изложение на входа на Морската градина. Море от всякакви полезни пчелни продукти и огромно разнообразие от мед. Продавачите ще ви спрат, за да опитате различните им продукти. Казват за меда, че е храна на боговете. Отдавна не е тайна, че в магазинната мрежа нещото, което продават за мед няма нищо общо с меда. Глюкозно-захарни субстранции ни набухват с излишни вредни захари и се крият зад безличното име „пчелен мед”. Пчелен, но от какво – не се знае. Как да разпознаем истинския мед от ментето? Това разказа възрастен пчелар на варненското изложение. Първо – мит е, че изкуственият мед не се захаросва. Всички подлежат на процес на захаросване. „Като вземеш втечнения мед, си приготви една чаша вода – разказва опитният пчелар. Ще капнеш няколко капки мед във водата и ако капките паднат на дъното, това е мед. Ако започнат да се разпръскват настрани – боклук е”. Явно тестът е много стар и се предава от уста на уста, защото пчеларите, които продаваха наблизо за първи път чуваха за този експеримент.

Освен мед, там се продават пчелни продукти, лекуващи всякакви болести. Няколко думи за тях:

Пчелите уплътняват цепнатините и малките дупки в своите кошери благодарение на лепилото, което сами си произвеждат – прополис, или т.нар. пчелен клей. Още в началото на зимата те започват да запълват входа на кошера, той става по-тесен и така предпазват домовете си от течение и влага.

Прополисът притежава дезинфекциращо и консервиращо действие. Ето защо пчелите го използват за обработване на пчелните килийки, преди майката да снесе яйца в тях. С прополис облепват навлезли и убити в гнездото животни, които не могат да изхвърлят навън /мишки, гущери и др./, за да не се разлагат и да не замърсяват гнездото. Използвайки пчелния клей, пчелите поддържат постоянно стерилно пчелното гнездо.

Консервиращото действие на прополиса е познато още от времето на египтяните, които са го използвали за балсамиране на мумиите. В античността гърците лекували труднозарастващи рани, като ги покривали с прополис, а дори и по време на Първата и Втората световна война пчелният продукт бил използван в болниците и лазаретите.

Какво е прополисът?   Изходният продукт за неговото производство е смола, която пчелите събират от някои дървесни видове /топола, бреза, кестен и някои иглолистни дървета/. Към тази смола те добавят богат на ензими секрет от слюнчените си жлези и цветен прашец, който преработват от обвивките на поленовите зърна. Прополисът е маслено вещество и е богат на багрилни вещества. Той се състои от:

– 50-55% смола и поленов балсам, около 10% етерични масла, 5-10% полени и мед, растителни багрилни вещества, белтъчини,  микроелементи /желязо, цинк, мед, хром, силиций, ванадий, манган/

Как действа прополисът?

Основни действащи вещества в прополиса са смолата и флавоноидите в поленовия балсам. Те могат да забавят действието на някои тъканни хормони като простагландините. Излишното им производство може да предизвика алергична, възпалителна или болезнена реакция в организма. С блокирането на този синтез може да се обясни локалното успокояващо действие на прополиса при болки в зъбите или ухапването на насекомо. Етеричните масла също действат срещу бактерии, вируси и гъбички.   Народната медицина използва прополиса от векове. От особено значение за неговия ефект е стандартизираното му приготвяне. Продуктът трябва да се контролира за пестициди и други вредни вещества. Вътрешно прополисът се приема при заболявания на дихателните пътища, възпаления на носната лигавица, хрема и за активиране на имунната система. Външното приложение е при лечението на рани, специално порезни и охлузни, възпаления на устната кухина и на фарингиалното пространство, при херпес симплекс и гъбични заболявания.

5 до 10% от хората имат алергия срещу прополиса, затова е препоръчително преди първия контакт с него да се направи алергичен тест. Ако на мястото се появят кожни реакции или сърбеж, то тестът е положителен и има голяма вероятност човекът да има прополисова алергия.  Прополисът, както и медът, се прилага в много от козметичните продукти. Неговото антиоксидантно действие предотвратява стареенето на клетката. Прополисовите препарати са под различна форма – тинктура, разтвор, бонбони за дъвчене, свещички, крем, прах, таблетки, капсули и много други.Освен в областта на медицината и козметиката прополисът се използва и за цветна украса на мебели и музикални инструменти.

Фестивалът на меда на входа на Морската градина се организира по инициатива на националното сдружение “Съюз на българските пчелари”. Финансирането е по Националната програма за развитие на пчеларството. Сред градовете, които участват в седмицата на меда, са София, Варна, Добрич, Шумен, Кюстендил, Радомир, Ямбол и др. Целта на събитието е да бъдат популяризирани пчелните продукти.

Ели Маринова

http://www.barometar.net/