Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Частни дарители възраждат търсенето на извънземни същества

Калифорнийски институт планира да възобнови търсенето на интелигентен живот в космоса, като отрязаното правителствено финансиране ще бъде заместено от частни дарения, съобщи „Ройтерс“. През април институтът SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) бе принуден да изключи системата на своя радиотелескоп за 30 милиона долара, създадена, за да „чуе“ сигнал от разумни същества от космоса, ако такива има.

Поради прекъсването представителите на некомерсиалния институт, намиращ се в Маунтийн вю, Калифорния, отправиха призив за финансова помощ. Тази седмица те съобщиха, че общата сума на получените дарения малко е надхвърлила първоначалната им цел от 200 000 долара. Това се е случило благодарение на щедростта на около 2 400 дарители, сред които актрисата Джоди Фостър и астронавтът от „Аполо 8“ Бил Андърс, обявиха от института SETI.

В резултат със събраните средства системата на радиотелескопа ще поднови работа през септември и ще продължи поне до края на годината. Планът за действие все още е в зависимост от неупоменатата сума, която се получава от Военновъздушните сили на САЩ срещу проследяване на опасни отломки в орбита, които биха могли да навредят на сателитите. Томас Пиърсън, изпълнителен директор на института SETI, разкри, че близката до финализиране сделка с ВВС, заедно с частните дарения, ще направи възможно радиотелескопичната система „Алън“ отново да продължи да прослушва космоса.

Търсенето на интелигентен живот е научна дисциплина, която се развива от малък брой университети в САЩ и от някои групи в Австралия, Аржентина и Италия, каза Пиърсън. Телескопичната верига „Алън“ е първият инструмент, създаден с основно предназначение за слушане за сигнали от извънземни, поясни той. Името идва от това на съоснователя на „Майкрософт“ Пол Алън, който е от основните благодетели на проекта. Системата се състои от няколко десетки чиниевидни антени, работещи заедно като един мащабен радиотелескоп. Той се намира в Лейсън пийк, Калифорния, и е започнал дейност през 2007 година. Системата е част от радиообсирваторията „Хет крийк“, която е съоръжение на калифорнийския университет „Бъркли“.

По думите на Пиърсън съществуващият от 27 години институт SETI успоредно с търсенето на сигнали от извънземни са занимава с проучването на произхода на живота в екстремални условия и с общественообразователна дейност. 2/3 от финасирането му доскоро са формирани от правителствени източници. Сега институтът е във „фаза на преход“ – търси повече частни фондове, както и начини за контрол на разходите, за да продължи да функционира и след 2011 година. Работата на радиотелескопа струва 1,5 милиона долара годишно.

За щастие SETI има в обществото застъпници с големи възможности. Носителката на „Оскар“ Джоди Фостър, която изпълни ролята на учен, търсещ извънземни във филма от 1997 г. „Контакт“, обясни своята подкрепа в уеб-сайт, създаден за събиране на финанси за радиотелескопа. „Радиотелескопичната система може да превърне научната фантастика в научен факт, но само ако активно претърсва небето“ – подчерта кинозвездата.

EkipNews.bg