Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 30.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Пазарите в Европа колабираха

Европейските индекси се сринаха в четвъртък, след като страхове, че САЩ и Европа са на ръба на рецесията, предизвикаха масивни разпродажби в банковия сектор, пише MarketWatch.Stoxx Europe 600 се понижи с 4,77% до 227 пункта, след като пазарът беше обхванат от паника, въпреки че последните три сесии бяха сравнително спокойни.Индексът потъна още повече след публикуването на по-голям от очакваното ръст на нови молби за помощи за безработни в САЩ. От началото на сесията Dow Jones Industrial Average се е понижил с повече от 400 пункта.Тежките загуби обхванаха всички сектори и страни на стария континент, въпреки че сред най-сериозно засегнатите се оказаха банките.Акциите на Barclays PLC се понижиха с над 11% в Лондон, Societe Generale FR изгуби над 12% в Париж, докато Dexia SA се срина с почти 14% в Брюксел. Тежките загубите за SocGen и Dexia са факт въпреки забраната на късите продажби в Белгия и Франция. Ограничението беше въведено миналата седмица.Натрупването на критична маса слухове и откъслечни новини доведе до нещо като паническа разпродажба, казва Уил Хеден, терйдър на IG Index. „Обемите са сравнително ниски и това може би влошава загубите“, допълва той.

Хеден коментира, че понижението на прогнозата за световната икономика на  Morgan Stanley е привлякло изключително голямо внимание. Същевременно Евалд Новотни, член на борда на директорите на Европейската централна банка (ЕЦБ), посочи, че се опасява, че Европа ще навлезе в дълъг период на ограничен икономически растеж, сходен с този в Япония.Също днес Wall Street Journal съобщи, че щатските регулаторни органи засилват надзора си над европейските банки поради опасения, че банките могат да изпитат затруднения при финансирането си в САЩ. Данни на ЕЦБ от сряда разкриха, че неназована европейска финансова институция е взела назаем от централната банка 500 млн. долара. Това е първият подобен деноминиран в долари заем от февруари.

Рецесията е „опасно близо“

В коментар към новата си занижена прогноза за световния растеж Morgan Stanley посочва, че САЩ и еврозоната са „опасно близо до рецесия“.Банката е понижила прогнозата си за глобалния растеж през 2012 г, до 3,8% от 4,5%, въпреки че подчертава, че евентуална „нова рецесия не е нейният основен сценарий“, тъй като Федералният резерв (Фед) и  ЕЦБ вероятно ще предприемат действия.Загубите бяха особено тежки в Германия, където Commerzbank AG изгуби над 8,5%, Vokswagen AG се раздели с близо 5%, а BMW AG с над 7,5%.Германският DAX 30 изгуби 5,82% до 5603 пункта.В Париж  CAC 40 се понижи с 5,48% до 3076 пункта.В Лондон не по-малко зле от банките се представиха и миннодобивните компании. Xstrata PLC изгуби над 10%.Британският FTSE 100 се понижи с 4,49% до 5092 пункта.

http://www.investor.bg/