Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 29.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Борисов: Доган срина две партии, Първанов има фатални премълчавания

Президентът Първанов, мога да кажа, че в някои от политиките си, се справи добре и съумяваше да балансира, но имаше и фатални премълчавания, каза в специално интервю за БГНЕС министър-председателят на България Бойко Борисов.

БГНЕС: Как вие оценявате тези два мандата на президента Първанов?

БОЙКО БОРИСОВ:: Вижте, никога не може, за който и да било да се каже еднозначно – дали е само добро, или само лошо. Както и ние, разбира се, като управляващи, допускаме грешки. Опитваме се да ги коригираме. В края на краищата много малко хора са така обучени и подготвени, че да паснат идеално за даденото място, което е. И аз тук съм благодарен на съдбата, че съм бил и в частния бизнес, бил съм близо 5 години главен секретар (на МВР), след това 4 години кмет на най-голямата община, на столицата, сега две години – премиер. Ако се върнете назад и погледнете трудовия стаж на моите предшественици, ще видите, че всъщност на този най-важен пост в държавата много рядко идват подготвени хора с някакъв дори и жизнен опит. Някой път жизненият опит компенсира, примерно, както беше при Царя. Така, че за президента Първанов, мога да кажа, че в някои от политиките си, се справи добре и съумяваше да балансира. Разбира се, и много от нещата, които си премълчаваше, се оказваха фатални за държавата – Тройната коалиция, той продължава да я има за свой успех. Аз считам, че след влизането на България в ЕС, трябваше тя да бъде развалена и да се отиде на избори. Досиетата, посланиците сега – много неща, които би могъл да не ги направи.

БГНЕС: Какво липсва според Вас, в политическия дебат сега и кого смятате за достоен политически опонент?

БОЙКО Борисов: Ами ние сме първата партия, която вече сме издигнали своя кандидат за президент за следващите президентски избори.

БГНЕС: Вие?

БОЙКО БОРИСОВ: Ние – ГЕРБ. И аз се удивлявам, защо продължават да ни питат за толкова тесногръдо и кратко нещо – кого ГЕРБ ще предложи за президент, когато след един месец са президентските избори. Ние гледаме с такъв мащаб. Нека другите партии си обявяват кандидатите за президент и за не тези, за следващите президентски избори. Аз съм казал на 4 септември ще кажем нашия кандидат, защото искаме първо да имаме офис. Ние още нямаме офис. Искам да го направим в централата на партията. Така, както е редно. И до тогава, ще ни свърши ремонтът, казвам ви, защо ще обявим на е 4-ти септември.

БГНЕС: Затова ли обявихте на 4 септември?

БОЙКО БОРИСОВ: Разбира се. Да. Искам да го направим, не в БТА, или някъде другаде, а да си го направим в партията. А ремонтът ще свърши около 30-ти август, някъде, и искам 4-ти се пада неделя, да е в такъв ден да сме свободни. Много бих искал да знам кандидатите на другите. Защо не ги питате, кой ще се кандидатира за следващите избори. Мене ме питат две години предварително – „Ще се кандидатирате ли за президент“ и преди като бях кмет, от две години преди това започнаха, и сега. Искам да знам кои са кандидатите на партии за следващите президентски избори. Ние сме първата партия, която ясно и точно е определила, че за следващите президентски избори съм кандидат аз. Ето. А другите нямат кандидати. Не било честно към избирателите, че ние сме казали 4 септември. Ами аз казвам, честно ли е към избирателите да не казваш кой ще е следващият президент, който ние сме посочили. Нали виждате как можеш да манипулираш с приказки дебата, в посока, която ти е изгодна.

БГНЕС: Преди години твърдяхте, че Доган е велик политик. Днес смятате ли същото?

БОЙКО БОРИСОВ: Това мое изказване дойде, когато бях в Прищина, Призрен, ако не ме лъже паметта, но да приемем, върнах се от Косово. Там посетих 3-4 града. Имахме парад с нашия полицейски контингент, бях с военния контингент. Тогава се видяхме с инженерния ни батальон и бях на мястото, където работи инженерният ни батальон, където буквално цели села – срутени до основи, гробове, църкви и манастири – целите отстрани опушени от снаряди, от бомби. Сръбските анклави бяха след войната оградени с бодлива тел. Един път или два пъти в седмицата конвой с храни. И най-емоционално тогава, като дойдох си казах: по-добре така, отколкото гражданска война, по-добре религиозна или етническа партия. Освен това за времето си, не забравяйте, че и СДС бяха в коалиция с ДПС. И за времето си ДПС изигра своята положителна роля. Доган съвсем не беше такъв човек. ДПС, когато влезе в тези два мандата във властта стана проводник на цялата корупция в държавата, защото те никога не носят отговорност, техният електорат си е сигурен и големи партии буквално изчезнаха заради тях. Защо падна НДСВ от власт? Падна заради ДПС, заради прегръдката им с ДПС. Защо БСП се срина? Защото Доган си правеше, каквото си иска, а всичко отиваше на гърба на Станишев. Всъщност Станишев не можеше да вземе решение без Царя и Доган да седнат горе и да му кажат: „Това да – това не“. Това е истината. Аз в личен план винаги съм казвал, че Станишев го харесвам, имам си приказката с него, съвременен човек, натрупа опит. Но той не можеше да управлява и то не, че искам да го засегна, че не е могъл в точния смисъл на думата. Те го управляваха в коалицията. И всъщност и двете партии, които се приближиха до ДПС, буквално ги ликвидира. Така, че това съм искал да кажа за Доган. И мисля, че времето абсолютно потвърди думите ми.

www.bgnes.com/