Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 18.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Николай Апостолов: Общината трябва да стопанисва Морската градина, а държавата да я притежава

Е. М.: Кои са спешните  решения, които трябва да се вземе във възможно най-кратък срок Общински съвет-Варна?

Н.Ап.: Общинският съвет има готовността да приеме ОУП, който е във финалния тур на съгласуване в последните ресорни министерства в София. Убеден съм, че още в началото на следващия мандат едно от първите решения, около което ще се обединят колегите в Общинския съвет ще е приемането на ОУП. Факт е, че той е необходим на всички онези инвеститори, които искат да знаят как ще се развива Варна в следващите десетилетия , къде да вложат парите си и къде да строят. Разбирате, че това са нови работни места, нови инвестиции, нови средства в града ни. Нашите съграждани очакват приемането на решение за продажба на общинските имоти. Аз лично недоумявам как колегите, които определят себе си като социална лява партия, която много мисли за социалния статус на хората, на последната сесия съвсем популистки не вдигнаха ръка, за да разрешим  на администрацията да предприеме действия. Да дадем право на тези, които обитават общински жилища повече от 5 години да си ги закупят. Това е нещо, което предстои да направим. По-мащабно, което си поставяме за цел да реализираме в хода на следващия Общински съвет е да въведем едносменно обучение във варненските училища.

Имаме ли ресурс за това?

Да. Това е част от мащабната задача, която стои пред нас заедно с цялостната реформа, която върви в образованието, ние трябва да използваме всички налични сили и средства с по-добро управление, за да реализираме този проект.Необходимо е по линия на концесионирането да приемем решение за изграждане на депо за строителни отпадъци. Предстоят и други важни решения.

Сигурно много пъти са ви задавали този въпрос, но не мога да го подмина. Какво е отношението ви към дисциплината по време на заседание на Общински съвет Варна? Ще маркирам с пресни примери мотива си за този въпрос. На последното заседание на местния парламент, в залата се размахваха от микрофона реплики от рода на „г-н Х, да си беше изгладил ризата, така не се идва на работа. Май още си махмурлия от снощи.” и „г-н У, на теб пък не ти отива тая вратовръзка, грозна е”. Заедно с несериозното отношение на някои от колегите ви, те не си правят и труда да присъстват в залата по време на вземане на решения. Какво мислите?

Това е плод на възпитание, отговорност към това, което правиш, отговорност към избирателите. Не са ми приятни ситуации от този род и считам, че това показва истинското лице на сегашните избраници като с това се надявам техните избиратели да преценят правилно и да вземат решение за това – кого ще подкрепят на следващите избори. Факт е, че с поведението и дрескода си общинските съветници не помагат за връщането на доверието на хората в институциите. Едно от нещата, към които ние се стремим като управляваща сила е да върнем именно доверието към институциите и законите.

Какво е мнението ви за кандидатурите на Димо Стоев и Веселин Марешки за кмет на Варна?

Димо Стоев не бих искал да го коментирам поради една човешка обикновена причина. Доскоро той беше в редиците на нашата политическа формация, декларираше основно качества на експерт и в един момент личното му самочувствие стигна до там, че реши, че може да се кандидатира за кмет на такъв град като Варна. Мисля, че на този етап той не е готов за това. Що се отнася до Марешки, не бих искал да давам оценки. Неговото поведение в залата е видимо за съгражданите ни, последователните му дълбоки политически замисли са достатъчни – хората сами да преценят.

Има ли вече яснота по отношение на листата за общински съветници от ГЕРБ?

Събранията, на които нашите членове и  симпатизанти дадоха своите номинации приключиха. Имахме достатъчно време да наблюдаваме номинираните – как се изявяват в професионално-експертно отношение. В крайна сметка резултатът е почти 100 % въпрос на  решението на нашия председател Павел Димитров. След съгласуване с ръководния политически орган – Изпълнителната комисия, ще се оповестят имената.

С кои партии бихте си партнирали най-добре в следващия Общински съвет?

При всички положения с партиите, които са в център-дясно.

Колко общински съветници очаквате да влязат от ГЕРБ?

Достатъчно, за да може да сформираме ново управляващо мнозинство, за да работим и вземаме решения свободно.

Как си партнирате с кмета Кирил Йорданов и общинската администрация?

Винаги съм заявявал, че кметът е един изключителен ръководител. С него е лекота да се работи. Той знае за какво става въпрос, има мащабно мислене, а такива хора са необходими за града. Ето, още преди да навлезем в предизборна кампания, той вече има идея за покриването на басейн „Приморски” – съоръжение, от което Варна определено има нужда, има идея за голяма концертна зала. Що се отнася до администрацията, тя работи професионално. Има достатъчно кадърни специалисти, хора с опит. По оценка на социалното министерство, Община Варна има една от най-добрите социални политики. От любов към политическото говорене нашите опоненти постоянно обвиняват администрацията, но просто нямат право да говорят напразно.

Според вас кой би управлявал най-добре Морската градина – държавата или Общината?

Това, което в момента предприемаме като стъпки е най-правилният модел. Морската градина е изключително държавна собственост – нека си остане така. Този, който я стопанисва, трябва да се погрижи за нея. Това е Общината.Когато трябва да се вземат важни решения, те трябва да се обсъдят с местния парламент, гражданското общество, администрацията. Както в момента, така и за в бъдеще, Общината трябва да стопанисва Морската градина, а държавата – да я притежава.

briz15.com