Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 02.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Светът

Ураганът Айрин връхлетя Ню Йорк

Ураганът Айрин връхлетя Ню Йорк. Бурята вече взе първите си жертви. Най-малко осем души са загинали при преминаването й през Северна Каролина, Вирджиния и Флорида.Сред жертвите на урагана има две деца.11-годишно момче във Вирджиния е загинало, когато дърво рухнало върху покрива на къщата му. Друго дете в Северна Каролина е починало при автомобилна катастрофа на кръстовище, където не работели светофарите.
Четирима души са убити от паднали дървета или клони – двама при отделни инциденти във Вирджиния, един в северна Каролина и един в Мериленд.Двама души са загинали на плажа във Флорида от високите вълни.Бурята се движи на северозапад с приблизително 130 км/час.По пътя си към Ню Йорк ураганът прекъсна електрозахранването на 1,8 милиона жилища и бизнес сгради, нанесе щети на петролни рафинерии. Стихията връхлетя града с проливни дъждове и силни ветрове.

Кметът Майкъл Блумбърг нареди задължителната евакуация на 300 00 души от по-ниските квартали. Самият градоначалник остана в Ню Йорк, където и даде специална пресконференция за бурята.Периферията на урагана най-после е над нас, информира Блумбърг, цитиран от БиБиСи. Той посочи, че времето за евакуация е приключило и посъветва тези, които не са напуснали домовете си, да останат там, където се намират.

В града са изградени повече от 90 временни убежища с капацитет за 70 000 души. До момента обаче едва 5 500 са потърсили подслон там. Почти целият транспорт в Ню Йорк е спрян. Временно са спрени линиите на метрото, автобусите, някои жп линии също не функционират. Не работят и летищата. Очаква се транспортът в американския град да възстанови дейността си най-рано в понеделник.В пристанищата, болниците, петролните рафинерии и атомните електроцентрали по пътя на Айрин  вече са задействани плановете за действие при извънредни ситуации

Заради бедствието президентът на САЩ Барак Обама прекъсна отпуската си и се върна във Вашингтон. На пресконференция там той предупреди, че ураганът може да бъде с исторически размери и посъветва всеки да се отнесе сериозно към бурята и да вземе предварителни мерки.Въпреки че от Националния център за наблюдение на ураганите съобщиха, че Айрин е намалял от първа на втора степен, той остава огромна и опасна буря, посочи от своя страна министърът на вътрешната сигурност Джанет Наполитано.

news.bg