Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 23.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Лондон е столицата на света

Лондон може да се счита за столица на света по пет основни критерия за развитие, качество на живот и влияние върху международните процеси, според друга класация на списанието Intelligent Life, предава ИТАР-ТАСС.Критериите са власт и политическо влияние, доход и богатство, равнище на образование, глобални връзки и равнище на култура. Според тези критерии Лондон събира 22 точки и получава званието столица на света.На второ място с 21 точки се нарежда Ню Йорк, а третото място делят Токио и Вашингтон с по 17 точки. След това следват Шанхай, Мексико, Пекин, Мумбай и Делхи.

Вторият по големина австралийски град Мелбърн пък е най-доброто място за живеене в света, според класация, в която влизат 140 града, предаде ДПА. След него се нареждат Виена и Ванкувър, сочи годишното проучване на Economist Intelligence Unit.В първата десятка се нареждат още два австралийски града – Пърт и Аделаида. Към тях се прибавят и канадските Торонто и Калгари, финландският Хелзинки и най-големият новозеландски град Оукланд.Авторът на проучването Джон Коупстейк отбелязва, че Ванкувър е изгубил първото място за първи път от почти десетилетие. Австралия, с ниската си гъстота на население и относително  ниското равнище на престъпност, продължава да предлага някои от най-добрите за живеене градове, посочи той в съобщение.

„Въпреки нарастващата цена на живота заради силния австралийски долар, тези градове предлагат редица фактори, които ги правят привлекателни“, допълва той.Градовете са оценени на базата на политическата и социална стабилност, равнище на престъпност, достъп до качествено здравеопазване, културен живот, околна среда, инфраструктура и обучение, уточнява Франс прес.В дъното на класацията са столицата на Папуа Нова Гвинея Порт Морсби, столицата на Бангладеш – Дака, а най-накрая е Хараре – столицата на Зимбабве.

http://www.investor.bg/