Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Докъде стигна правителството с ограничаването на публичните разходи?

През пролетта на миналата година правителството прие общо 60 антикризисни мерки, разделени в 6 групи. Тогава идеята беше мерките да дадат ефект върху икономиката, и то значителен, през миналата година. Но при рамков анализ на изпълнението на първата група мерки, насочени към подкрепа на фиска, стана ясно, че повечето от тях не са изпълнени или едва са задвижени.Сега ви представяме обобщен анализ на изпълнението на групата мерки, отнасящи се до ограничаване на публичните разходи.

Приемане на график за ускорено изграждане на електронното правителство в пълен обхват

В края на май тази година, при встъпването си в длъжност, новият министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски заяви, че „изграждането на електронното правителство е абсолютен приоритет в работата на министерството“. Тогава неговият заместник Първан Русинов посочи, че целта ще бъде да се ускорят вече започнати проекти във връзка с електронното правителство, които ще имат практическа полза за гражданите и бизнеса.

Най-големият от тези проекти на стойност 18 млн. евро се отнася до включване в електронното правителство на общо над 30 административни електронни услуги. По-конкретно се предвижда държавните регистри да бъдат свързани помежду си, така че да не се налага лично да се вадят множество удостоверения, за което се губят време и пари. Реализираното на проекта би трябвало да приключи до края на 2012 г.По изчисления на министерството, внедряването в електронното правителство на 20 от най-ползваните административни услуги ще спести на гражданите и бизнеса годишно поне 80 млн. лв. Обаче, както е ясно, това ще стане най-малко след година.

Възлагане на държавни услуги към частни изпълнители

От Българска стопанска камара (БСК) и други бизнес организации не веднъж са коментирали, че по-този начин би се подобрило административното обслужване в определени сектори, а също и че ще се спестят държавни разходи.

Една от основните дейности, предлагани от бизнеса още през пролетта на миналата година за изпълнение по тази мярка, беше прехвърляне на регистрацията на автомобилите към частни фирми. Това не е възприето от държавата, поне досега, и въпросната регистрация се извършва от КАТ.От БСК са предложили и т.нар. регистър на административни услуги да се прехвърли към частни изпълнители, което не е станало. Според БСК, този регистър не се осъвременява и в много случаи „не само че не е полезен на бизнеса, но в него има и подвеждаща информация, особено що се отнася до регулационните режими в общините“.В рамките на 2010 г. учредяване на концесии върху подземни богатства и пътна инфраструктура През миналата година, както и през тази, такива концесии се дават. Това е по-скоро постоянен процес.

Правителството да предложи на парламента ограничаване на субсидиите на партиите с 15%

Мярката важи само за 2010 г. и е изпълнена. С нея са спестени на бюджета 7,5 млн. лв., както беше предвидено, казаха за Investor.bg от Министерството на финансите.Ограничаване с 10% на текущите разходи на разпоредителите с бюджетни кредити (с някои изключения), като очакваните икономии за миналата година бяха за около 450 млн. лева

тговорът на Министерството на финансите:

Посоченото е преизпълнено. С актуализирания бюджет в средата на миналата година бяха ограничени разходите на  министерствата и другите държавни ведомства средно с 20%. Също така бяха намалени и държавните субсидии за общините. Така общите икономии от ограничаване на държавни разходи достигнаха около 900 млн. лева.Намаляване на бюджетите на държавните и общинските институции със стойността на представителното облекло за 2010 г.

Отговорът на Министерството на финансите:

С промените в Закона за държавния служител, направени миналата година, посоченото е изпълнено. Икономиите само на финансовото министерство от средства за представително облекло възлизат на 191 хил. лева.

Допълнителна субсидия от държавния бюджет за Министерството на труда и социалната политика (МТСП) в размер на общо 142 млн. лева за дейностите по социално подпомаганеТези допълнителни разходи от държавния бюджет за миналата година бяха направени и средствата съответно преведени на социалното министерство.Прегледът на обявените антикризисни мерки показва, че правителството се е справило сравнително добре с ограничаването на бюджетните разходи през миналата година.Може би най-наложително е раздвижване по отношение на дългоочакваното от бизнеса и гражданите електронно правителство. При други от заложените мерки – като „възлагане на административни услуги на частни изпълнители“ например, има още (много) какво да се желае.

Мая Цветкова

http://www.investor.bg/