Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 20.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Нова система бори корупцията при шофьорските изпити

Заради въвеждането на нова система за оценяване на кандидат-шофьорите до два месеца ще бъде увеличена таксата за теоретичен изпит от 12 на 20 лева. 20 лева ще бъде и новата такса и за практическия изпит по кормуване. Това съобщи транспортният министър Ивайло Московски. По думите му новата система, която електронно ще оценява листовките, ще струва 45 хиляди лева годишно, като в момента се плаща за хартиени тестове и квестори по 350 хиляди лева на година. Така въпреки икономиите от 300 хиляди лева, таксите ще бъдат увеличени.

От министерството обясниха, че поскъпването е и заради това, че таксите не са актуализирани от години. От миналата година практическите изпити се записват с камери. Тестовият изпит също трябваше да се провежда под видеонаблюдение. Новата електронна система, която представлява преносимо устройство за проверка на листовките, ще намали наемането на квестори и ще се премахне проверката на тестовете с шаблони. Всеки тест ще има баркод, който ще отговаря на името на съответния кандидат-шофьор. От догодина изпитът ще се провежда изцяло в електронен формат, като за това ще бъдат купени и електрони таблети. Това ще спести 300 000 лева годишно. Всички приходи ще отидат държавния бюджет, увериха от Министерството на транспорта и дори посочиха, че нововъведенията няма да оскъпят шофьорските курсове.

Освен това според министър Ивайло Московски засилените мерки за издаване на шофьорските книжки ще помогнат за намаляване катастрофите по пътищата: „Системата е поредната стъпка от страна на нашето министерство за борба с произшествията по пътищата, за по-голяма сигурност и една от основните причини за това е слабата подготовка на водачите на моторни превозни средства, липсата на достатъчно знания“. По думите на министъра с новата система ще се ограничат и корупционните практики при купените книжки.

Мерките бяха подкрепени от Йонко Иванов – председател на Асоциацията на преподавателите по авто-мото: „Хората и учебните центрове, които до момента разчитаха, че могат да играят на шанс, на тото или на подадената им ръка от съществуващите не по-малко от 35% фирми в държавата, които се занимават с купуване и продаване на изпити, днес трябва вече да пият една студена вода“.Всяка година на изпити за кормуване се явяват около 120 хиляди души. Между 60 и 70% от тях успяват да вземат шофьорска книжка.

dariknews.bg/