Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 01.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

32 милиона лв. здравноосигурителни вноски внесоха варненци

Над 32 милиона  лева  здравноосигурителни вноски внесоха варненци от началото на годината до средата на месец август по бюджета на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/. 3 537 305 лв. от тях са  от лица, които внасят сами здравноосигурителните си вноски. За да ползват безплатно здравните услуги, осигурявани от НЗОК, варненци, които са трайно безработни, не получават обезщетения от Бюрата по труда, не се осигуряват от държавата и др.,трябва да подадат еднократно декларация образец № 7 в офиса на НАП Варна и да внесат дължимите вноски. Декларацията се подава в срок до края на месеца, следващ месеца на възникване на обстоятелството за самоосигуряване.

От НАП Варна напомнят на учениците, завършили средното си образование през тази година, че до започване на работа или на учебната година във висше учебно заведение  също трябва да подадат такава декларация и да заплатят здравните си вноски за своя сметка.

Месечната здравноосигурителна вноска през 2011 година за лицата, които са трайно безработни, е 16,80 лева и се внася до 10 число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Здравноосигурителните права на лицата, които се осигуряват за своя сметка, се прекъсват, ако не са внесли повече от три вноски за период от 36 месеца назад. Жителите на град  Варна могат да проверят здравноосигурителния си статус в стая 101 и 102 на териториалната дирекция. Допълнителна информация за възстановяване на здравни права клиентите на НАП могат да намерят на интернет страницата на НАП – www.nap.bg, както и  на телефон 0700 18 700 на цената на един градски разговор.

http://www.barometar.net/