Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Балтасар Грасиан и изкуството на житейската мъдрост

Действай в съответствие със замислите на противника

Човешкият живот е битка с коварството на другите. Хитростта прилага стратегията на скритите намерения – никога не прави това, което предизвестява. Прицелва се измамно, за да заслепи, изкусно насочва заплахи в противоположната посока, за отклоняване на вниманието и нанася удара си там, където никой не го очаква, винаги сееща заблуди. Загатва за своето намерение, за да спечели вниманието и доверието на съперника, после се извърта от него и печели с изненада. Прозорливият ум обаче предвижда уловките на хитростта, дебне зорко, долавя противоположното на онова, в което го уверяват и разпознава лъжливия ход. Остава да отмине атаката  на привидната искреност, в очакване на скрития замисъл.

Щом се види натясно, хитростта удвоява усилията си и се опитва да лъже, както казва истината. Сменяйки тактиката си, тя мами като се преструва, че не мами и влага лъжата си в най-невинната искреност. Но наблюдателния ум разгадава играта, вижда мрака под блясъка на светлината, разобличава замисъла – толкова по- коварен, отколкото по-простодушен изглежда. Така в трудната схватка всепроникващата невинност на Аполоновите стрели сразява коварната ярост на Питон ( Според гръцките митове, Аполон убива със стрели змията Питон в подножието на Парнас).

Същност и изява

Същността е недоловима без външна изява. Лошите маниери опорочават всичко, дори справедливостта и острия ум. Доброто възпитание отваря всички врати, умее да казва „не” с усмивка, подслажда истината, разкрасява дори старостта. От голямо значение са обноските, изисканият тон – те печелят сърцата на хората. Изтънчеността е сладостта на живота, по неведоми пътища тя винаги води до добър край.