Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Ангел Бончев съди фондацията, на която дари откупа за жена си

„Дарих парите по принуда. Аз не съм дарител на добра воля“. Това заяви пред журналисти бившият президент на ФК „Литекс“ Ангел Бончев, който дойде заедно със съпругата си Камелия в СГС, където започна гражданското дело, което семейството завежда срещу фондация „Утре за всеки“.Бившият футболен президент е категоричен, че начинът, по който е дарил парите е абсурден. „Това е отвратително нещо“, коментира Бончев пред журналисти минути преди началото на съдебното заседание, паралелно с което в съседна зала пък продължава мегаделото „Наглите“.Припомняме, Ангел Бончев е една от жертвите на групата на „Наглите“, която го отвлече през май 2008 г. Няколко месеца по-късно при предаването на откупа бе похитена жена му Камелия, а той бе пуснат.

За да освободи жена си, похитителите му наредиха да направи дарение на фондация, която имала рекламна кампания по телевизията. Бончев превежда по сметката на фондация „Утре за всеки“ парите от откупа в размер на 157 хиляди евро, след което жена му бе освободена.Той заяви, че не иска да става съпричастен на дейностите на фондацията и не се интересува от бизнеса, който тя развива. „Просто искам да ми върнат парите, защото съм ги дал насилствено“, категоричен е Ангел Бончев.

В началото на тази година обаче около фондацията се заформи скандал, след като стана ясно, че председателката на управителния съвет на „Утре за всеки“ – Нина Хаджийска, е открила с парите на Бончев не център за рехабилитация на жени, болни от рак на гърдата, а център, в който пациентките си плащат за прегледи и процедури. Освен това в рехабилитационния център стана ясно, че се предлагат СПА процедури и масажи.Камелия Бончева определи начина, по който се харчат парите на семейството й като „търгашество“. Тя сподели, че не може да си представи, че един морален човек, който е преживял подобна болест може да предлага такива услуги на болни хора.

„Аз съм потърпевша от такова заболяване и си помислих, че не може човек, който е преживял такова нещо да развива такава дейност и да предлага такива услуги. Това е неморално…просто нямам думи!“, коментира Камелия Бончева.Съпругът й разказа, че е разбрал, че фондацията направила нещо нередно още когато дарил парите и от там не реагирали по никакъв начин. „Начинът, по който аз дарих парите и те не откликнаха по никакъв начин да кажат: „Хора, вие ги давате насила, заради жена ви“, да ме потърсят да кажат: „Дайте да видим, ние няма да ги пипаме“ – това поне е моето мислене“, коментира жертвата на групата за отвличания. Бончев каза, че в деня, в който са преведени парите, центърът е получил Акт 16.

По думите му, ако е имало истински действия от страна на полицията и на разследващи органи, изобщо нямаше да се стигне до това дело, което завежда. Той обясни, че сумата е преведена по банков път, но в друга банка. „Дарителят“ не се е виждал с представители на фондацията, след като е превел парите за откупа на жена си. Той разказа, че е прочел в сайта на фондацията изявление на директорката, която казва, че няма сила на земята, която да я накара да върне тези пари.Бончев сподели, че не е искал среща с тях, защото има деца и е разчитал на действията на полицията. „Смятах, че те сами ще блокират сумите до изясняване на случая!“, коментира разочарован той.

Съпругата му допълни, че освен от страх, семейството не е искало отчет за парите и заради това, че тя самата е трябвало да се погрижи за здравето си, което се влошава след отвличането й. „Достатъчно други главоболия ни се струпаха в следствие на всичко това, което преживяхме“, каза Камелия.Журналистът от БиТиВи Красимир Минев разказа, че Бончев му показал sms в телефона си от 28 юли с разпореждането да види реклама на фондацията по телевизията и да дари парите от откупа. Бончев дарява парите на 29 юли, но банката ги превежда на 30-ти, разказва Минев.

По делото е изготвена и счетоводна експертиза, която установява, че действително парите са преведени на 30-ти юли, когато съпругата му вече е освободена.Предстои да бъде изготвена повторна счетоводна експертиза, която да установи кога точно Бончев е направил банковия превод и дали забавянето с един ден е по вина на банката. От приложените по делото документи става ясно, че парите на Бончев отиват за ремонт на имот на фонацията, която получава сграда на ИСУЛ и я превръща в център за рехабилитация.

Пред съда даде показания и треньорът на младежкия ни национален отбор по футбол Михаил Мадански, който също потвърди, че е видял sms в телефона на Бончев. По думите му, действително Бончев е дал парите насилствено.Делото продължава на 7 ноември, когато трябва да бъдат разпитани двама служители на ГДБОП.Междувременно в СГС тече и наказателното дело срещу групата за отвличания на „Наглите“. Началото на съдебното заседание се забави, тъй като Даниел Димитров – Данчо Релето, се е почувствал зле и е припаднал, малко преди да бъде доведен в съдебната зала. Линейка на бърза помощ дойде пред сградата на Съдебната палата, за да прегледа подсъдимия.

news.bg