Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 13.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

Холандски министър разчиства лични сметки с България

Холандският министър на емиграцията Герд Леерс, който възропта срещу България и стана основна причина страната му да се обяви против влизането ни в Шенген, е нагазил в сериозен конфликт на интереси, установи проверка в архивите на агенция БЛИЦ. Материал със заглавие „Вила в България принуди кмета на Маастрихт да подаде оставка“, публикуван на 14 януари 2010 година, разкрива, че именно с България е свързана най-черната точка от биографията на Леерс. Именно в началото на миналата година той е принуден да подаде оставка като кмет на град Маастрихт след скандал със закупен от него имот на родното ни Черноморие.

Аферата започва, когато през 2006 г. Леерс купува „на зелено“ вила за 200 000 евро. Скоро след това проектантите срещат трудности и се оказва, че по документи вилата не е на негово име.През май миналата година тогавашният кмет завежда дело срещу фирмата строител, акции от която има и висш държавен служител от Маастрихт. В доклада по случая Леерс е обвинен, че е използвал своята политическа позиция, за да въздейства за решаването на ситуацията, като дори отнесъл въпроса до българския посланик в Холандия. Той признава, че е обещал на кмета на Бяла, където се строяла вилата, втора ръка пожарни коли. Въпреки че докладът показва, че Леерс не е злоупотребил с нищо друго освен с влияние, общинските съветници на Маастрихт решиха, че той е опетнил името на града.

Добрите комбинаторски умения на разжалвания кмет обаче му позволяват да се добере до сладкия министерски пост напук на незавидната си репутация. По-задълбочен поглед върху работата му в правителството показва, че тя не е белязана от особени успехи, а вопълът, който надигна срещу България, е най-сериозният му политически ход. С или без реваншистки настроения и задни мисли можем само да гадаем.