Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 26.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Ч. Бъртън: Цените на имотите в България ще се подобрят през следващите 3 години

Очакваме цените на недвижимите имоти в България постепенно да се подобрят през следващите три години. Това е мнението на Чарлс Бъртън, председател на листнатата на Лондонската борса компания за имоти у нас Sofia Property Fund Limited (бившият Lewis Charles Sofia Property).Въпреки очевидните заплахи за пазара, породени от сътресенията в еврозоната, ние вярваме, че инвестиционните перспективи за пазара остават положителни и ще получат тласък от различни инфраструктурни проекти през 2012 г., казва той.

Бъртън допълва, че на пазара на имоти у нас вече има ясни признаци за повишена активност.От компанията смятат, че секторът на жилищните имоти е достигнал дъното още миналата година.Цените сега изглеждат стабилни и някои сегменти на жилищния пазар показват начални признаци на липса на предлагане, смятат Марк Андерсън и Лорейн Пинел, инвестиционни мениджъри на фонда.

Предлагането на жилища в среден до висок сегмент на пазара е ниско и се оценява на 3-4 хил. единици в района на София, казват от компанията, цитирайки данни на Colliers.През 2010 г. не са били стартирани нови мащабни проекти. Предвид факта, че реализацията на среден по мащаб проект отнема приблизително три години, предлагането в този сегмент бързо се изчерпва, което подсказва, че цените може да се повишат, казват от компанията.

Търсенето в сегмента също се повишава. Очакванията и изискванията също са високи. Типичният профил на този тип купувачи са професионалисти на ключови позиции, често собственици на бизнес, които са в по-малка степен зависими от наличното ипотечно финансиране. Мнозиноството от тях са българи.От Sofia Property Fund се позовават на информация на Colliers, според които цените в сегмента варират между 1000 и 1900 евро на кв. м, в зависимост от локацията и качеството.

От фонда казват, че предлагането на пазара в София може да се окаже недостатъчно през следващите 18 месеца.
По данни на НСИ към второто тримесечие на 2011 г. средната пазарна цена на жилищата в София е 1 465,79 лв. на кв. м. От института казват, че цените на жилищата в страната са се понижили с 1,6% през второто тримесечие спрямо първото. Информацията на НСИ е базирана на общото относително изменение на цените на съществуващите жилища – апартаменти, като се изключват новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища.

investor.bg