Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Европа

21 години Обединена Германия

В Германия започват тържествата по повод 21 години от обединението на двете Германии. В своята реч по повода канцлерът на страната Ангела Меркел описва събитията като „зашеметяващо усещане“, става ясно от съобщение на пресслужбата на федералното правителство.“Изведнъж ние имахме възможността не само да пътуваме до Западна Германия и Западен Берлин, но и да казваме всичко, което мислим, нашето мнение и разбира се – имахме много повече стоки по магазините“, коментира в своята реч Меркел, която е първият канцлер на Обединена Германия, родена в източните провинции.

Тя отбеляза и ролята на федералния канцлер Хелмут Кол, както и на американския президент Джордж Буш и Михаил Горбачов при успешното обединение на ФРГ и ГДР.Четири години след Втората Световна война Германия е разделена на две държави – източната Германската демократична република (ГДР) на територията на съветската окупационна зона и западна – Федерална република Германия (ФРГ) на територията на американските, британските и френските окупационни зони. Берлин също е разделен на две части от Берлинската стена. Западен Берлин е самостоятелен град, а Източен остава столица на ГДР. Столицата на ФРГ пък е Бон.

На 3 октомври 1990 година двете държави отново се обединяват след съгласието на страните победителки през Втората Световна война. Берлинската стена падна на 9 ноември 1989 година и така беше сложено началото на падането на режима в бившите държави от комунистическия блок.

inews.bg