Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 16.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Станишев: Хората не могат да чакат- нужна e политическа промяна

„Тук съм като представител на Партията на европейските социалисти, за да изразя пълната си подкрепа за БСП на местните избори, както и за Ивайло Калфин и Стефан Данаилов за президентските избори”, каза генералният секретар на ПЕС Филип Кордери на съвместна пресконференция с лидера на БСП Сергей Станишев и кандидата за президент на левицата Ивайло Калфин. Кордери изтъкна, че  познава лично Ивайло Калфин, с когото са работили заедно в Брюксел. „Знам, че той е доказал се човек, който може да управлява страната с визия за бъдещето на България. Човек, който знае какво е необходимо за България и това е в  рязък контраст с останалите кандидата, които в момента просто се крият”, отбеляза Филип Кордери. Според него в България има спад в последните две години, който се наблюдава в различни направления като икономиката, социалната политика, здравеопазването и образованието. Кордери изтъкна, че в общините, които са управлявани от БСП се спазва стандарт, а в общините, които се управляват от други политически сили просто се чака и не се провеждат никакви политики.
По думите на Кордери ПЕС смята, че България и Румъния трябва да се присъединят към Шенгенското пространство „за разлика от европейските приятелите на г-н Борисов”. Кордери е убеден, че ако днес Сергей Станишев беше премиер, а Ивайло Калфин – външен министър, то България щеше да е в шенгенското пространство. В заключителните си думи генералният секретар на ПЕС бе категоричен: „Искам да предупредя Бойко Борисов и приятелите му – Демокрацията в Европа не е за продан!” Сергей Станишев отбеляза, че в редица европейски страни влиянието на социалистите се увеличава. Така започва нова тенденция в Европа, защото икономическата криза предизвика огромни трудности. „Партията на европейските социалисти винаги е отстоявала позицията, че кризата не може да се прехвърля на най-бедните. За съжаление това се случва в България при управлението на ГЕРБ”, отбеляза още лидерът на БСП.

„Гладът е по-силен от страха. Няма как да не се зароди гняв и недоволство към това правителство”, заяви Станишев. Според него е очевидно, че от ГЕРБ разчитат на контролирания вот, натиска и страха, но истината е, че българите живеят все по-трудно и под огромен натиск. „ГЕРБ казват – няма пари, оправяйте се, а вие ще чакате”, припомни Станишев и възмутено заяви: „Хората не могат да чакат, защото гладът е повсеместен! Точно затова е нужна политическа промяна, която ще дойде в България с президентските и местните избори”.
Лидерът на БСП отбеляза, че ГЕРБ разчитат да спечелят вота със страх, който се е превърнал в основен техен инструмент. Той припомни и ситуацията около Катуница, която много удобно замъглява другите проблеми – и социалното положение, и бедността. „Вижте какво се случва? Тези дни премиерът е казал: „Забравете Катуница! Как да забравим нещо, което се обсъжда във всички населени места”, отбеляза Станишев и попита „Може ли държавата да гарантира социалния и етническия мир?”. Лидерът на БСП заяви, че основният политически въпрос днес е, какви са отношенията между ГЕРБ и Кирил Рашков. Самият Рашков е заявил, че има договорка с ГЕРБ да ги подкрепя. „Може би това обяснява бездействието на МВР”, заяви Станишев и допълни: „Явно е имало намеса отгоре и аз питам кой. Кой е този човек от ГЕРБ? Лидерът на партията Бойко Борисов, председателят на предизборния щаб, трябва да отговорят – кой е ръководил действията на полицията в Катуница”. Сергей Станишев отбеляза, че БСП има мисия да прекрати ширещото се в страната безобразие на предстоящите избори. „Каквото и да правят – пак ще ги бием”, заяви кандидатът на БСП за президент Ивайло Калфин и обясни, че бягството от дебати, което в момента прави Росен Плевнелиев е част от политиката на ГЕРБ да няма диалог по важните за България теми. Той оповести, че вече е изпратено директно предложение за дебат за визията на България, за вътрешния ред и сигурността на държавата. „Готов съм с г-н Плевнелиев да обсъдим въпроси, свързани и с регионалното развитие”, допълни още Калфин. Той припомни, че правителството не е изпълнило нищо по същество от това, което е обещало. Калфин акцентира на лъжата в предизборната кампания на Росен Плевнелиев и ГЕРБ, които непрекъснато се опитват да подменят фактите около дадените обещания и постигнатото от правителството до момента. Ивайло Калфин припомни данни от официален доклад на ЕК, в който се посочва, че България има сериозни проблеми с усвояването на европейските средства. „От средноевропейска държава и 14-15 място по усвоявана на средства се смъкнахме на 22-23 място. Това са реалностите днес”, добави Калфин.

barometar.net