Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Мартин Стоянов: Ако някои от кандидатите за кмет на Варна е постигнал повече от мен – да го каже

Мартин Стоянов е кандидат за кмет на Варна от партия  „Нова Европа”. Той е на 28 години, работи в областта на човешките ресурси, в сферата на телекомуникациите и управлява процеси и дейности при конвергиране на междуфирмени услуги. В интервю за barometar.net кандидатът на „Нова Европа” демонстрира завидно  самочувствие и  определи себе си като човек, който много добре умее да преценява хората срещу себе си и счита, че това би му помогнало в управлението на Варна.

Какви са основните акценти на политическата Ви кампания?

Основното, на което залагаме е професионализма. Искаме да вкараме адекватен мениджмънт  в Община Варна,  който да може да я управлява, както трябва като една голяма фирма. Искаме това да се случи много чисто и ясно и хората да го виждат. Резултатите да се представят  на тримесечие, шестмесечие и година – да излизаме пред гражданите и да казваме какви цели и таргети е имала Община Варна и на всяко тримесечие да излагаме отчет за това, какво сме направили и какво предстои. По този начин ще разпределим съответните цели по звена и те по техните служители, така ще имаме някакво очакване къде какво се случва.

Така ще има и ясен контрол, ще се вижда в кои звена се работи добре и на кой трябва да се помогне или съответно да се направят промени. Голяма част от нас ръководят по този начин своите фирми. Искаме да има по-голяма яснота при разходването на местните данъци и такси, както и при договорните отношения. По този начин без значение член на коя партия си, зад кой си застанал ще се създаде антикорупционна предпоставка. Искаме да създадем конкурентна среда във Варна, защото виждаме, че за последните години едни и същи фирми печелят обществените поръчки. Това, за което ще работим е да дадем на максимално голям кръг от фирми да участват на тези обществени поръчки. Първият ни ход ще е да променим част от задължителните изисквания, за да могат по-голям кръг от фирми да се включат в конкурсите. Важно е да има съревнование между фирмите, а от тях ние ще имаме големи изисквания относно изпълнението или неизпълнението на обществените поръчки. Ще има клаузи, според които ще можем да се отказваме от фирмите изпълнители и по този начин ще насърчим фирмите, които са на 3-то или 4-то място да следят изпълнението на проектите. Бихме искали да използваме външен одитор за страната, за да имаме обективна оценка на процесите по управление на поръчките и тяхното качество.

Вие сте млад човек, кои ваши качества ви дават увереност, че можете да управлявате град като Варна?

Моят трудов стаж е в сферата на човешките ресурси и съм психолог по образование. Смятам, че мога доста добре да преценявам хората и имам способността да управлявам човешки ресурси, тоест да управлявам потенциал и капацитет на хора. Основно съм се занимавал с подбор, обучение и развитие и тук смятам, че това ще ми е от полза.

Смятате ли, че администрацията на Община Варна трябва да се оптимизира ?

Най-вероятно има отдели, от които няма нужда, но по същия начин смятам, че има и такива, които са необходими, но в момента не съществуват. Като пример мога да дам, че е необходимо да се организира  административна структура, която да осъществява  връзка между собствениците на сгради с архитектурна стойност и отделните звена, които се грижат за това като Министерството на културата, кмет и община. Поради липсата на такова звено се появява много голяма дупка между собствениците на тези сгради и институциите, които трябва да се грижат за тях. Варна е туристически град, тук голяма част от сградите са строени през 20-те и 30-те години на миналия век от много известни архитекти от цял свят и както виждате поради липсата на отдел, който да се занимава с тяхното опазване те се рушат и по този начин губим архитектурната си стойност като град.

С оптимизация на общината можем да достигнем до една триетажна сграда с около 10 стаи. Далеч съм от мисълта, че всичко може да стане с щракване на пръсти, но с правилния подход определено можем да оптимизираме тази дейност. 14 етажна сграда с 700 души да управляват 350 хиляден град ми се струва абсурдно. Няма кой да ме убеди, че подобен раздут щат в Община Варна е необходим.

Какво ще предложите на хората на средна възраст и на пенсионерите?

Това, което може да направи една община е да предложи на хората да работи в тяхна полза. Ние не делим хората на млади, на средна възраст или на стари. Когато една община работи добре, то тя работи добре за всички. Мога да дам пример с туризма. Ако в града той работи добре от него ще се възползват всички. Студентите, който завършват университета ще могат да започват стажове или работа по хотели и хотелски вериги и от там да търсят издигане в професионален план. Хората, които вече имат изградено професионално име или бизнес ще могат да се възползват от факта, че цените на услугите тук ще са се покачили, защото ще идват много повече туристи. Една работеща за хората община е в полза на всички едновременно.

Каква е ролята на сина на Марин Митев  във вашите политически структури?

Ролята му е такава, каквато и на всеки един приятел, с който сме започнали това начинание. Последните няколко месеца ние си диференцирахме ролите и той в момента се занимава с координацията. В момента има много срещи, графикът ни много се е натрупал и има човек, който следи тези неща, прозвънява, организира и т.н. Много хора търсят под вола теле. Нормално е да има спекулации, но този кръг от хора, които започнахме да се занимаваме  с това нещо сме приятели от много години и в един момент, ако наистина искаме да бъдем открити и чисти ще покажем всичко. За човек като него, който е участвал от началото ще е обидно да го скрием, а и ако го направим означава, че се притесняваме от нещо, а това не е така.

В коя политическа партия виждате най-добра опозиция?

В никоя. Погледнете нашата идеология, вижте ценностите и вярванията ни, по начина,  по който сме ги записали, чуйте нашите кандидати по какъв начин говорят за това, какво искаме да се случи и по какъв начин сме го структурирали и погледнете какъв план сме подготвили за управление на града и как зад всяка една от точките стои нещо конкретно. Ние имаме очаквания как това веднага ще се отрази на хората, погледнете всичко това, след това вижте останалите и ми кажете виждаме ли някъде конкуренция.

Има хора, които от години гласуват за определени политически партии и не биха изневерили и този път.  Как мислите,  че ще ги привлечете на  ваша страна? Мислите ли, че именно заради 28 годишната ви възраст ще ви счетат за прекалено млад, за  да заемете кметския  пост?

Когато хората са в търсене те намират нещо, което би било по-добро за тях. Надяваме се да бъдем пример за подражание, в който те ще открият и за себе си и ще го последват. Не знам доколко съм млад на 28 години. В момента участвам в управление на структура, която има по-голям бюджет от Община Варна и го правя доста успешно. Ако някой смята, че има по-сериозен професионален стаж и е постигнал повече от мен от настоящите кандидати, да го каже.

barometar.net

интервю на Деница Герчева