Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 05.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Калина Павлова: Кандидатурата ми за кмет застраши интересите на ТИМ

Как би коментирала предизборната борба във Варна?

За първи път от много време насам предизборната борба е истинска битка за промяна. Кандидатите са разнообразни, а със задоволство забелязваме, че много от тях използват лозунги за промяна взаимствани от битките на гражданите през последните години за прозрачност и отчетност на общината, за борба с корупцията и преустановяване на неизгодните за общината сделки. Разбира се не всички кандидати са автентични борци за промяна. Например Марешки, който се представя за носител на нова положителна промяна всъщност е настоящ общински съветник, който прекара това лято в собствена постройка поразително приличаща на жилищна сграда, но прокарана законово като фитнес център, разположена на самия пясък на плажа на Кабакум.  Добромир Джиков от своя страна, настоящ кмет на район Владислав Варненчик, бе съучастник на администрацията на кмета Кирил Йорданов, в това да се прикрият сигналите на гражданите за незаконните плащания извършени към проектантите на Общия устройствен план на Варна. Изказаните оплаквания на гражданите по време на проведеното обществено обсъждане на плана в район Владислав Варненчик, на което Джиков присъства лично, бяха описани в статиите на пресата, но не и в официалните протоколи от обсъждането. Въпреки това Джиков прокламира афинитет към активните граждани на Варна, но по малко странен начин. Сега в предизборната кампания се оказа, че акция под надслов „Активни граждани” организирана уж от независима неправителствена организация всъщност има за център и предизборния щаб на Джиков и раздава с охота не друго, а неговите агитационни материали. Всичко това показва, че гражданското общество във Варна е свършило добра работа и е успяло да наложи тенденциите, с които кандидатите за кмет трябва да се съобразяват. Но на гражданите им остава да свършат още една важна задача, да успеят да се ориентират правилно сред многото кандидати, за да изберат автентичния, а не някой менте.

Кои кандидати според теб имат шанса да отидат на балотаж?

Опасявам се, че все още има опасност на балотажа да попаднат именно такива кандидати менте, които само обещават и прокламират идеи близки до тези на активното гражданско общество, но без да вярват в тях, без да ги разбират и още по-малко да могат да ги реализират. Това е така заради невъзможността кандидатите да изпращат посланията си до обществото чрез медиите свободно, без да заплащат за това. Наложеното задължително заплащане за отразяване на предизборните идеи поставя бариера пред автентичните кандидати носители на нови идеи и дава предимство именно на не до там автентични, които обаче може би притежават достатъчно средства да излъчват настоичиво посланията си към избирателя. А тези средства биха могли и да са осигурени от противни на гражданското общество интереси, като например обръчи от фирми и мафиотски корпорации. Затова политическа партия „Зелените” още от времето на парламентарните избори води дело срещу определените предизборни тарифи и застъпва тезата, че купуването и продаването на гласове, медии и политици е престъпление.

Според теб кой стои зад компромата, който ти направиха?

Компромата, който ми направиха има за декор Хотел “Галерия Графит” построен на базата на концесионния договор № Д-4-9200/189/14.06.2004г. между Община Варна и концесионера „Байонета” ЕООД,  преименуван по-късно на „Графит Галери” и свързан с групата ТИМ. А от друга страна за никого не е тайна, че моята дейност срещу незаконната сделка с Алея първа и незаконните практики в проектирането на ОУП Варна са с главен участник отново ТИМ. Тези ми битки стоят в основата на предизборната ми кампания и са причината да бъда издигната за кмет на Варна, а това показва и чии интереси застрашава моята кандидатура.

В какви отношения бяхте с въпросния Галин? Защо реши да отидеш с него в хотел?

Хотелът посетих с цел да видя как е реализиран концесионния договор № Д-4-9200/189/14.06.2004г. между Община Варна и концесионера „Байонета” ЕООД за сградата. Договора ми беше предоставен с решение № РД-94.К/50/15.02.2011г. на Община Варна. Галин се представяше за мой приятел и симпатизант и организира да разгледаме хотела.

Получавала ли си заплахи от някого? Страхуваш ли се за живота си?

Заплахите към мен са косвени, но това не ги прави по-малко опасни. Получавах букети с цветя от Марин Митев, притесняваха мои роднини, „Холдинг Варна” АД пуска сигнали срещу мен в прокуратурата с какви ли не обвинения, сега изглежда че съм обект на незаконно подслушване и филмиране чрез използване на специални разузнавателни средства.

Обжалването на решения на Община Варна и Общинския съвет за отказ до достъп до информация носи ли ти доходи?

При воденето на дела по Закона за достъп до обществена информация не се предявяват финансови претенции. Общината е длъжна само да покрие разходите за адвокат и за държавната такса по делото. Финансови претенции към общината могат да се предявят по реда на завеждане на колективен иск за нанесени вреди от незаконни действия или от бездействие на институцията. Завеждането на такива колективни искове е нещо по което работим и искаме да направим по проблема с лошата инфраструктура, но дори и тогава парите, които общината трябва да заплати като обезщетения се разпределят от съда на всички засегнати граждани.

Какво е мнението ти за ТИМ?

Мисля, че ТИМ е опасна и вероятно мафиотска икономическа структура, която с множеството си клонове упражнява голямо влияние върху политическия и икономически живот в България. Смятам, че скоро тя няма да съществува в тези си размери, защото българинът бавно, но сигурно се отърсва от страха и подтисничеството на диктатурния режим и си изгражда самочувствие на достоен, независим и родолюбив гражданин на България и на Европа.

barometar.net