Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 14.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Арт

Теди Москов взе „Златен делфин“ с „Възгледите на един пън“

Постановката „Възгледите на един пън“ във Варненския куклен театър донесе на режисьора Теди Москов наградата „Златният делфин“ в раздела за възрастни. Наградите на 15-ия Международен куклен фестивал „Златният делфин“ бяха раздадени във Варна. От създаването си през 1969 г. фестивалът се провежда на всеки три години в началото на октомври в морския град. Голямата награда за цялостен спектакъл в раздела за детски представления спечели „История за чайка и банда котараци“ на режисьорката Катя Петрова в Столичния куклен театър, посочва БТА.

Двамата печелят и наградите за режисура – Теди Москов за „Възгледите на един пън“, а Катя Петрова – за „История за чайка и банда котараци“ и за „Цар Шушумига“ от Константин Илиев в Пазарджишкия театър, отличен и за сценографията на Рин Ямамура.“История за чайка и банда котараци“ получи и награда за сценография – на проф. Майя Петрова, за оригинална музика – на Стоян Роянов – Я-Я, за актьорско майсторство – на актьорския ансамбъл Мариета Петрова, Мая Бежанска, Румен Гаванозов, Станимир Гъмов, Румен Угрински, Галина Савова, Стоян Роянов -Я-Я, и за адаптация на литературно произведение.

„Възгледите на един пън“ печели награда за сценография – на Свила Величкова (отличена и за „Птици“ на Кукления театър в Ниш, Сърбия, „Малката Русалка“ на Старозагорския куклен театър и „Принцесата и граховото зърно“ на Сливенския театър), награда за актьорско майсторство – на актьорския ансамбъл Стоян Стоянов, Галин Гинев, Вера Стойкова, Красимир Добрев, Боян Стоянов, Гергана Господинова и Диана Цолевска.В Испания отиват наградите за женска роля – в спектаклите за деца за Марта Баутиста за „Момчето, което мечтаеше“ на театър „Ла Мар де марионетас“ – Мадрид, а в спектаклите за възрастни за Дали Муньоз за „Лакомата захарница“ на театър „Жорди Бертран“ – Барселона. Специалната награда за цялостен спектакъл за възрастни получава „Едип. Празникът на ослепяването“ – копродукция на куклените театри в Пловдив, Стара Загора и Бургас.Държавния куклен и младежки театър в Батуми, Грузия, спечели награда за оригинална музика за „Аргонавтите“ на Миндия Хитаришвили.