Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

Скандално синьо

В първият работен ден на октомври Варна осъмна с виртуална синя зона. На кръстовищата в града усмихнати момичета раздадоха няколко хиляди сини листовки, а в интернет бяха открити два сайта с подробна информация за новата организация на паркиране. Според текста на листовките синята зона във Варна трябваше да бъде въведена само ден след изборите – още на 24 октомври, като „част от проекта на общината за модернизация на транспортната й схема“. Общинската администрация в града обаче заяви, че няма нищо общо с листовките, че това е „провокация“, а сайтовете бяха спрени. Така само за ден синята зона на Варна се превърна в един от най-добре организираните и ефектни предизборни скандали.

Кметът на Варна Кирил Йорданов е в отпуск заради предизборната кампания, в която, след три мандата на поста, този път участва като кандидат на ГЕРБ. По тази причина извънредната пресконференция по повод преждевременното „въвеждане“ на синя зона в града бе дадена от временно изпълняващия тази длъжност Коста Базитов. „За да има синя зона е необходимо първо да бъде приет общ устройствен план, какъвто Варна все още няма, а след това да се направи генерален план за организацията на движението, каза Базитов. Листовките са груба фалшификация, с която общинската администрация, общинския съвет или общинските фирми във Варна нямат нищо общо.“ Справките в Търговския регистър обаче опровергаха думите му и разкриха технологията на старателно подготвяна схема за скрита приватизация на идеята за изграждане на синята зона в града.

Играта на матрьошките

Историята на скандала започва на 25 ноември 2010 г., датата, на която е основано акционерното дружество „Център за мобилност“. Негов изпълнителен директор и председател на управителният му съвет е Валентин Василев, а членове – Бойко Георгиев и Марио Шиваров. Василев е бивш управител на „Интернешънъл асет банк – клон Варна“ (бивша „Първа източна международна банка“) и съдружник в компанията „Еко туинг“. Шест месеца по-късно – на 5 май т.г., е основано командитното дружество „Транспортен център за мобилност“. В него участват създаденият по-рано „Център за мобилност“ (като неограничено отговорен съдружник, неучастващ с вноска за формирането на имуществото му) и изпълнителният директор на компанията Валентин Василев (ограничено отговорния съдружник с вноска от 10 хил. лв.). Пак на 5 май т.г. е съставен и договорът, по силата на който „Център за мобилност“ поема управлението на командитното дружество. Така Василев получава възможността да представлява едновременно и двете компании.

Следващата стъпка към синята зона във Варна е направена на 20 юли т.г. На тази дата без санкция от страна на общинския съвет във Варна съветът на директорите на общинското „Паркинги и гаражи“ ЕАД взема решение за участие като ограничено отговорен съдружник в „Транспортен център за мобилност“ на мястото на Валентин Василев. По силата на наследения дружествен договор той запазва поста си на управител на вече публично-частната компания. Интересен детайл в протокола от заседанието на съвета на директорите на „Паркинги и гаражи“ е решението общинската фирма да бъде представлявана в „Транспортен център за мобилност“ от зам.- председателя на общинския съвет във Варна Неделчо Михайлов. Той е председател и на свързваната с групата „Химимпорт“ партия „Нашият град“.

Справка в Закона за общинската собственост показва, че решението за влизане на общинското дружество „Паркинги и гаражи“ в съдружие с частния „Транспортен център за мобилност“ е трябвало да бъде взето именно от ОбС на Варна. „Нищо подобно! Няма необходимост от подобно решение! Всичко е законно и напълно редовно“, заяви Неделчо Михайлов.

Според текста на ЗОС участието на едноличните търговски дружества с общинско участие в други дружества се извършва само въз основа на специална наредба, приета от съответния ОбС. Документ с такова съдържание е приет от съветниците във Варна още през 1996 г. и актуализирано през 2000 г. В него изрично е записано, че решението за разпореждане с капитала на общинските търговски дружества става единствено и само след изрично решение, гласувано на сесия на ОбС. „Няма подобно решение за създаването на смесено предприятие, което да е гласувано от съвета! Това е конкретен отговор на конкретен въпрос. За законността на новото публично-частно дружество обаче трябва да се произнесат юристите“, каза за „Капитал“ председателят на ОбС във Варна Николай Апостолов.

Как и на какво основание е взето решение за влизане в съдружие с частния „Транспортен център за мобилност“ не можа да обясни и прокуристът на дружеството Александра Илиева. „Доколкото знам, всичко е съгласувано, правено е по закон. Не е имало никаква нужда от решение на ОбС за влизане в съдружието, повече не мога да коментирам“, каза тя, след което изключи телефона си. Под претекст, че е зает, коментар отказа и представляващият публично-частната компания Валентин Василев.

Тука има – тука няма

Общинското дружество „Паркинги и гаражи“ във Варна беше създадено през 2008 г. Неговото съществуване обаче беше обезсмислено още преди да приключи съдебната му регистрация, след като беше взето решение бъдещата „Синя зона“ в града да бъде управлявана от външен изпълнител. Междувременно всички опити за публично-частно партньорство при изграждането на многоетажни или подземни паркинги във Варна пропаднаха поради прекомерно завишените концесионни такси на терените за тяхното строителство. През 2009 г. кметът на Варна Кирил Йорданов заяви, че реализацията на синята зона се отлага.

Малки тайни

През април т.г. ОбС във Варна изненадващо прие Наредба за организация на движението в общината. Според нея синята зона трябва да действа в продължение на 12 часа дневно с около 24 хиляди места за паркиране, а цената за ползването им беше определена на 1 лв. без ДДС. „Тази наредба само определя условията на синята зона, обясни Николай Апостолов. За нейното изграждане трябва да се вземе специално решение. Въпроси в тази посока обаче не са дискутирани.“ Точно на обратното мнение е съдружникът в „Транспортен център за мобилност“ Марио Шиваров: „Решение на ОбС има, но въпреки това по нея нищо конкретно не е направено.“

Шиваров отрече каквато и да било връзка на фирмата, в която участва, с разпространението на листовките и публикуването на информация в интернет, касаеща синята зона във Варна. Справка в регистрацията на блокирания още на 3 октомври сайт www.parkingiigaraji.bg обаче показва точно обратното. Тя е направена именно от „Транспортен център за мобилност“. Друг детайл от справката за домейна е посоченият в нея телефон за технически контакти. Същият номер е записан и в регистрацията на втория, просъществувал само ден, сайт www.mobipark.bg. Преди да бъде затворен, публикуваната в него информация указваше, че той е създаден, за да обслужва разплащанията за престой в синята зона на Варна. Справка в register.bg показва, че домейнът е регистриран от дружеството „Мобилно паркирне“ ЕАД. Едноличен собственик на капитала му е Орхан Мехмедов.

„Още на следващия ден след скандала с листовките лично аз съм подал писмени сигнали до прокуратурата и полицията във Варна, каза в сряда изпълняващият длъжността кмет на града Коста Базитов. Ще чакаме резултатите, но аз отново повтарям, че става въпрос за груба фалшификация“, настояваше той. Източници от местната централа на ГЕРБ във Варна твърдят, че разпространението на листовките е било част от вътрешната война, която местните структури на партията водят след номинацията на Кирил Йорданов за кандидат-кмет на партията в града. Независимо от всичко обаче виртуалната синя зона на Варна, просъществувала макар и само два дни, „освети“ друга реалност, твърде много напомняща на действителността.

capital.bg