Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Валентина Софрониева: Кирил Йорданов трябва да надгражда над това, което е направил досега за Варна

Юристката е родена в София, завършила е специалност “Право”  във ВСУ “Черноризец Храбър”. В същия университет е преподавала „Обща теория на правото“. Работила е в Община Варна като главен юристконсулт и директор на  правна дирекция. След това е адвокат – довереник на Общински съвет Варна, а на последния местен вот бе избрана за общински съветник от ПП ГЕРБ.  Г-жа Софрониева е член на  Варненската адвокатска колегия. Омъжена, с три деца.

Г-жо Софрониева, кои бяха най-сериозните предизвикателства в работата ви, като адвокат-доверик на Общински съвет-Варна?

Първото ми голямо предизвикателство беше, че поех този ангажимент, тъй като трябваше да разчупя едно 17 годишно статукво, което беше в Общинския съвет. Заварих разграден двор, в който отначало трябваше да свършим много работа за да го подредим. Въведохме деловодна система в канцеларията на Общинския съвет и в правния ни отдел, за да могат делата ни, които бяха много на брой да бъдат въведени в компютърна система. Направихме го, за да може всички дела да бъдат следени, за да се прецизира работата на всички адвокати, които работят към Общинския съвет.

Според вас кои бяха най-важните решения за Варна, които се взеха в този Общински съвет?

За година и половина, когато бях адвокат-довереник на местния парламент се взеха много важни решения. Ще дам пример с построяването на няколко детски градини чрез публично-частни партньорства, взе се решение за построяване на училище в район „Аспарухово“. За пръв път от 22 години се строи училище във Варна и този факт е от изключително значение за района, който тепърва ще се развива. Важно решение беше решението за европроекта, който ще се реализира за интегриран градски транспорт и много други. Има и неща, които не успяхме да свършим, но бих искала да направим в този мандат на Общинския съвет – електронното гласуване, помощите за социално слаби и др..

Вие бяхте избрана за общински съветник от ПП ГЕРБ в новия Общински съвет. Според вас на какво се дължи убедителната победа на партията в местния вот?

Според мен този успех се дължи на изключителната работа, която свършиха всички членове на ГЕРБ – от областния ръководител Павел Димитров до всеки редови член. Имаше създадена стройна организация, бяха проведени много срещи и разговори с нашите избиратели, където ние си казахме в пряк текст проблемите, които е имало през изтеклия мандат наОбщинския съвет. Споделяхме  и проблемите, които трябва да се решат в името на гражданите на Варна и мисля, че целият този резултат е голям труд от страна на всички представители на ГЕРБ Варна и лично на Павел Димитров.

Вие сте работили в правната дирекция на Кирил Йорданов. Кои са неговите качества на управленец, които са Ви впечатлили най-много?

Г-н Йорданов е изключително интелигентен човек. Той е голям професионалист и е консенсусен във вземането на решения. Въпросите, които възникват всеки ден,  се решаваха със зам. кметовете, с директорите на дирекциите, подлагаха се на широко обсъждане, за да се намери на всеки проблем най-добрия вариант за решение.

Смятате ли, че след 3 мандата управление има нещо, което Кирил Йорданов трябва да промени в работата си, ако спечели балотажа в неделя?

Мисля, че Кирил Йорданов не трябва да се променя, тъй като притежава всички необходими качества, каквито би трябвало да има  един кмет. Единственото, което бих му пожелала и бих искала да видя в него при следващ мандат, това е да надгражда това, което е направил до сега, а то е много. Не бих искала да влизам в подробности, защото в много от изявленията си г-н Йорданов е довел до знанието на всички варненци свършеното от него през тези години. С усилията на Кирил Йорданов, с помощта на правителството и  ПП ”ГЕРБ”, на областния ръководител Павел Димитров, на Общински съвет Варна и неговия председател Николай Апостолов мисля, че градът ни ще върви напред, за да може отново да стане най-доброто място за живеене.

интервю на Иво Югов