Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Вуйчото на Чората в далавера със заменки на гори

Европейската комисия започна разследване, което да послужи за наказателно дело срещу България за нерегламентирана държавна помощ. Ако бъдем осъдени, страната ще трябва да плаща колосални суми, стигащи до 8 милиарда евро. Така общите загуби от заменките, които се бяха превърнали в основна правителствена политика на тройната коалиция, могат да надхвърлят 12 милиарда евро. Според доклад на Световната банка загубите от заменките са за над 500 милиона евро. Според политици, обаче, сумата е 10 пъти по-висока. Сдобилите се с огромни масиви умишлено ги раздробявали, така че да променят статута им само с благословията на шефа на Агенцията по горите. Само през 2008 г. с подписа си тогавашният шеф на Държавната агенция по горите Стефан Юруков подарява на новите собственици между 600 млн. и 1,8 млрд. лева за сметка на държавата, изчисляват от коалицията „За да остане природа в България”.

До изборите през 2009 г. горският сектор е управляван от ДПС, като земеделският министър Нихат Кабил е имал задължението да обгрижва определени предприемачи, предимно от кръга на собствената си партия.

Така фирмата на проф. Людмил Георгиев, наричан „говорител” на Ахмед Доган, заменя 32 декара широколистни гори от горския фонд във Видинско за 20 декара в Сапарева баня, Кюстендилско на 20 юни 2005 г.. Фирмата„Възраждане – 1” е регистрирана малко преди това, а почти по същото време печели поръчка за корекция на река Меран дол в Сапарева баня на стойност 84 805 лева. Парите са отпуснати за почистване на коритото на дерето.

„Възраждане 1? ООД е регистрирано в София на ул. „Пиротска“ 3, сочи информацията в регистъра ДАКСИ. Предметът на дейност е общо строителство на сгради и строителни съоръжения. „Възраждане 1” свързва в тесни бизнес отношения проф. Георгиев с бившия земеделски министър Валери Цветанов, който стана клиент на прокуратурата за 35 незаконни заменки на земеделски земи. Двамата са съучредители заедно с бившия шеф на САПАРД Мартин Банов във “Възраждане 1” ООД, “Възраждане 2” ООД и “Ренесанс груп” АД.

Освен тях, в ръководството на “Възраждане 1” ООД влизат и софиянката Донка Христова и дупничанката Татяна Иванова Златанчева. Управител на “Възраждане 1” е проф. Людмил Георгиев. “Ренесанс груп” АД е регистрирана също на „Пиротска”3 (през 2006 г.). Съучредители са бизнес партньорите на Людмил Георгиев от “Възраждане 1”, безТатяна Златанчева. Човекът на Доган – проф. Людмил Георгиев, е председател и изпълнителен директор на акционерното дружество. В него той и Цветанов имат по 36 акции, Банов – 18, а Христова – 10. Фирмата се занимава с изграждане и експлоатация на информационно консултантски бизнес център.

През април 2008 г. Цветанов и Банов са освободени от дружеството заради държавните постове, които заемат. Същата година “Възраждане 1” печели проект по САПАРД за 1,3 млн. лв. за изготвянето на проект на мандра с екзотично фолклорното име “Дядо Либен”.

Според правилата на програмата, преди да се платят парите, експертите на фонд “Земеделие”, чийто заместник-председател по това време е Банов, трябва да проверят дали инвестицията е изпълнена точно и в продължение на 5 години да я контролират. Заради отявления конфликт на интереси (защото не може един земеделски експерт да проверява безпристрастно фирмата на шефа си), “Дядо Либен” стигна до първите страници на медиите и това сериозно разбуни духовете около името на Банов.

КОЙ Е ПРОФ.ЛЮДМИЛ ГЕОРГИЕВ?

Людмил Георгиев е родом от Пернишко, роден е в град Трън. Той е е съосновател на СДС в Благоевград. По-късно обаче преминава в редиците на ДПС, става член на Централния съвет на движението. Докторът по психологически науки и социология е вуйчо на загиналия при полицейската акция “Респект” ъндърграунд бос Ангел Димитров-Чората.

Сътрапезникът на Ахмед Доган е и бивш преподавател в ЮЗУ “Н. Рилски” в Благоевград. Сега преподава в Софийския университет и ВСУ „Черноризец Храбър” – гр. Варна, член е на СНС по психология при ВАК. Специалист е по етническа и политическа психология.

Той самият твърди в интервюта, че никога не е бил „говорител” на Ахмед Доган, но затова пък е бил имиджмейкър на ДПС.

„В нашите отношения (с Доган – б. а.) сме видели две и двеста. Били сме в тежка опозиция, били сме и на власт. Дори когато ДПС дойде на власт през 2001 г., аз малко се пооттеглих, защото имах промени в личния си живот. Така че първите години, когато бяхме на власт, не сме били заедно с Доган, както беше по времето на Костов, когато бяхме заедно всеки ден. Но след 2003 г. започнахме да се виждаме по-често. При всички положения той има безкрайно доверие в мен. А и аз не съм дал никакъв повод това доверие между нас да се наруши. Това е така, защото аз съм свободен човек. Независимо че съм член на ЦС на ДПС, аз съм си извоювал свободата да говоря това, което смятам за необходимо”, разказва Людмил Георгиев в интервю за в. „ШОУ” през 2009 г..

В същото интервю той твърди, че Сокола бил изключително доверчив човек: „Доверчив не означава наивен. И когато някой му направи впечатление, е съгласен да работи с него. А като стане приятел с него, то е до гроб. През тези години се нагледах на много предателства. Ако си мислите, че той ме е проучвал – лъжете се. Впоследствие вероятно е имал хиляди възможности да ме „провери”, но явно не е имал от какво да се разочарова! Ние станахме приятели почти от пръв поглед. Дори имаме много интересни преживявания. Аз живеех тогава в Студентски град (1997 година) и си ходихме на гости като семейни приятели.”

„Касим Дал не преувеличава, като казва, че Доган е най-успешният проект на ДС. Досието му е неприятно четиво, защото 14-15 години си бил с един човек и изведнъж виждаш неговата истинска същност – донасяне за най-близки приятели“, коментира обаче Георгиев година по-късно. По думите му Сокола губи влияние в някои местни структури в страната, а на изселническите организации – 100%. През януари 2010 година проф. Георгиев напуска ДПС. В централата на „Стамболийски“ този „смел акт“ се коментира така: след  отстраняването на Касим Дал от ръководството на партията, Людмил Георгиев остана извън софрата, което го настрои агресивно срещу Доган и ДПС.

В ДПС сега споменават името на проф. Георгиев като синоним на рекетьор. И дават за пример SMS-а, който професора пратил на Вежди Рашидов, след като ГЕРБ спечели изборите през 2009-а: „Излъчваш братоубийствена омраза”. И още: „Знам, че с тъпия генерал в момента не знаете какво правите, но ако до Коледа се провалите, просто жална ви майна!!!!”.

Людмил Георгиев пояснява, че е бил доброжелателен. „С него се познаваме отдавна, били сме на една маса, пили сме и ракия, и водка, наистина не разбирам кое го е смутило”, коментира той пред столичен вестник. В интервю за вестник „Шоу“ на 8 декември 2009 година проф. Георгиев казва:“ Когато през 2005 г. след парламентарните избори Стефан Софиянски стана депутат, вездесъщият Румен Петков изгони Борисов от министерството. Трябваше да има предсрочни кметски избори. Двамата ( Бойко Борисов и Цветан Цветанов ) не знаеха за какво става дума, горките. Тогава Касим Дал ни помоли, мен и колегата Веселин Пенев, двамата имиджмейкъри на ДПС, да им помагаме. Така всеки ден сме били с Веско в НДК да им помагаме и да обясняваме на Цветан Цветанов как се правят избори. След всяка проява на Борисов,Цветан ми се обаждаше по телефона и питаше: „Професоре, как беше?!” Казвах: „Цецо, това е добре, другото не е”.„Добре, ще си вземе поука”, отговаряше Цветан.“ Днес проф. Георгиев нарича във Фейсбук премиера Борисов „мутра“.

Проф. Людмил Георгиев е тясно свързан, макар и косвено, с три смъртни случая за последните четири години.
Единият е смъртта на Ангел Димитров – Чората през ноември 2005 г., заради който петима благоевградски полицаи бяха осъдени на 82 години затвор.

Другите два са самоубийствата от октомври 2008 г. – на Ахмед Емин, „мъжката секретарка“ на Ахмед Доган, и на проф. Раданов, по чиято първоначална експертиза на 3 октомври 2008 г. благоевградските полицаи получиха споменатата нечовешка присъда.

Една от версиите за смъртта на Раданов е информацията, която той получил в последните часове на живота си от висш магистрат, че срещу него започва разследване за манипулативната му експертиза, според която Чората умишлено е бил пребит. Любопитното е, че Раданов е „нает” за експерт по настояване на бащата и брата на Чората, действията на които от фаталната дата 10 ноември 2005 г. досега се дирижират от близкия им родственик Людмил Георгиев.

От миналата година Людмил Георгиев участва в проруската партия „България за всички”. Тя е създадена с благословията на Москва и се е готвела още от 2008 г.. За неин председател тогава беше канен проф. Андрей Пантев, но той отказа да се занимава с това.

Партията вече е подписала договор за сътрудничество с „Единна Русия“ на Владимир Путин. „Партията на руския премиер успя да консолидира руската общественост и да наложи ясна визия за мястото на държавата в глобалният свят, нещо което ние вече 20 години не успяваме да направим у нас“, казва председателят на „България за всички” Димитър Томов. Според него страната ни трябва да изгради „нормални отношения с Русия, базирани на взаимно- изгодно сътрудничество“. Делегация на „Единна Русия“ е била в Бургас, Хисаря и Созопол. Идеята е да бъдат направени инвестиции у нас в здравеопазването и социалните дейности. Разгледан е терен на Южното Черноморие за строеж на рехабилитационен център. Вероятно взетите от проф. Георгиев чрез замяна земи също ще послужат за целите на руските инвестиции, коментират близки до проруската партия.

blitz.bg