Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 10.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Илиана Беновска: Всички просташки сайтове и вестници са на Делян Пеевски

– Г-жо Беновска, по време на пресконференцията на ГЕРБ министър-председателят Бойко Борисов Ви обеща среща по проблемите в българските медии. Състоя ли се тази среща и какво си казахте?

– На 2 ноември от 12 до 13.30 по покана на премиера Борисов разговаряхме по темата „Монополът и цензурата, всяването на омраза от Делян Пеевски и Красимир Гергов”. Разговорът беше многопосочен и сложен. Защото става дума за пари, за много пари, за държавни пари – от КТБ на Цветан Василев, от министерства и агенции, от еврофондовете и европрограми. Защото говорихме за влиянието на тези лица, което те капитализират. Защото попитах министър-председателя той за рекламно лице ли служи на определени медии? Защото поставих въпроса – кой определя дневния ред на обществото – личната изгода на Пеевски и Гергов ли, липсата им на култура и ценностна система и има ли Борисов лична изгода от тези медии. Поставих и важния за България въпрос – за да е успешна една власт, тя трябва да има силен коректив. Предложих на г-н Борисов да отдели средства медиите да отразяват извънпарламентарните партии и граждански движения. Защото – и той добре го знае, показа го – ако концентрира цялата власт в свои ръце, скоро ще я загуби. Проблемите с медиите са огледало на проблемите с властта, със съдебната система, с наглостта на чиновниците, с невежеството на много субекти, които са се вмъкнали в политиката и работят само в свои интерес и на всяка цена.

– Пресконференцията на ГЕРБ ли беше удачният форум да поставите въпроса за свободата на словото?

– Да. Партийната чиновничка Арнаудова – връзки с обществеността на ГЕРБ, създаде тази обстановка. Тя се опитва по много неподходящ начин да „издига престижа” на Бойко Борисов. Как? Сговаря се с репортерите на Пеевски и Гергов да задават глупаво-услужливи въпроси на ГЕРБ, даже им пращаше есемеси да питат за часовници, за съпругата на Плевнелиев и ред други глупости, посочваше с пръст кой да говори. И това преля чашата и аз взех думата. В разговора с Бойко Борисов разбрах, че не той й е дал тези инструкции. Впрочем, бях сигурна в това, за това и заговорих на темата има ли свобода на словото в България.

– Защо Бойко Борисов си затваря очите пред факта, че медиите в България принадлежат на 1-2-ма души?

– Питайте него. А, питайте и съветниците му! Важно е. Може и да го подвеждат. Даже знам – шепнат му – това в Европа е така, онова е недемократично…

– А дали тези медии осигуряват комфорта на министър-председателя?

– Медиите на Пеевски и Красимир Гергов злепоставят министър-председателя. Той няма място в тях. В издания, които се занимават с гадости и глупости, политиците нямат място. Тяхното място е в сериозните издания, които питат за политики, а не дали Бойко и Цветелина се обичат. Нека! Това си е тяхна работа, не е ли така?

– Говорихте за открито и прозрачно финансиране на медиите. Мислите ли, че е възможно това да се случи в България и ще го позволят ли олигарсите, които стоят зад медиите сега?

– Възможности за всичко има. Стига да има воля. А доколкото познавам Бойко Борисов, той не чака да му позволи някой, той го прави. Но! Нека да видим дали не е обвързан с тези юнаци без образование, които правят медиите в България и богатеят несметно от нашата безволевост и безкритичност.

– Бихте ли изброили медиите, които според Вас са собственост на Пеевски и на Красимир Гергов?

– Е, вие не ги ли знаете?! Всички просташки вестници и сайтове са на Пеевски. Една-две телевизийки с простовато звучене. А Гергов, понеже е по-отдавна в този бранш се е поизпрал – във всички централни телевизии има стъпка, държи и няколко по-второстепенни – спорт, музички, филмчета от трета ръка, държи всички радия с изключение на 5, вестник „Класа”, всички рекламни агенции.

– Отново по време на пресконференцията на ГЕРБ след победата на Плевнелиев избухна скандал между Вас и Соня Колтуклиева, която Ви обвини в слугинаж на Алексей Петров. Спомена и Огнян Донев. Как ще коментирате тези обвинения?

– Не ме занимавайте със слугински приказки, моля.

– Ваша бивша колежка от К2 Ви обвини в нечисти трудови отношения относно работата в радиото. Как ще коментирате обвинението на Нора Стоичкова за мизерните условия и „изключително семплия камуфлаж за безпристрастна журналистика”?

– „Колега” наричам хора с визия и морал, хора начетени, професионалисти, с ценностна система, с идеи. В случая става дума за персона, която си дава висока оценка, но тя не е в корелация с оценката на другите за нея.

– И накрая, има ли медии, на които можем да вярваме?

– Да. Надявам се министър-председателят Борисов скоро да ги умножи на брой и да издигне авторитета им. Той знае добре – ако тази клоака продължава да ни залива и дърпа към дъното, той ще бъде първата и най-жестоко потъпканата жертва. Но! Ще видим какво ще направи Борисов… Разговорът току-що започна. Знаете ли кое е обнадеждаващото – Европа и САЩ няма да ни оставят да затънем в блатото на простотията на монополистите. Първото, което предстои и Борисов също ни подкрепи, е „Радио К2”, посланик Уорлик и посланиците на ЕС да направим голяма международна конференция за свободата на словото в България.

razkritia.com