Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 24.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

46 общини спечелиха туристически проекти, Варна не е сред тях

Древна митница и винарна, бойни кули, въздушни мостове са само част от атракциите, които ще привличат туристи у нас. 46 общини са спечелили проекти по програма „Регионално развитие“ за исторически туризъм и вече са започнали работа по тях, съобщава в-к „24 часа”. Варна обаче не фигурира в дългия списък. Дали защото не е кандидатствала по проект, или защото няма капацитет да спечели такъв, предстои да разберем. Един от основните конкуренти на морската столица – Бургас, вече ще може да се похвали и с многожанров фестивал в Морската градина. Ще има изложби, артинсталации, концерти, кино, творчески работилници. Градът ще даде и 5,5 млн. лв. за реставрация на остров Света Анастасия и мостика на градския плаж. Проектът включва инфоцентър в Етнографския музей, приморски парк и мостик, откъдето пътниците да бъдат превозвани до остров Св. Анастасия. Ще бъде купено и туристическо корабче.В друг морски град с много развит туризъм – Несебър, има одобрен проект за т.нар. духовен път – маршрут, който ще започва от портите на Стария град и ще минава през най-знаковите места на полуострова. Ще се реставрират църквите „Св. Йоан Кръстител“ и „Св. Параскева“. Разработва се и интерактивна карта, която ще бъде поставена в центъра на Стария град.

В Бяла, Варненско, единствената открита у нас ранновизантийска винарна, ще бъде реставрирана за 5,37 млн. лв. С парите освен алеи и осветление на обекта ще се ремонтира и пътят до него.Възстановяване на крепостната стена в резерват „Яйлата“, която е от V век, предвиждат в Каварна. Ще се укрепва и скалната църква „Св. Константин и Елена“.Основната част от парите в проекта на Балчик пък ще отидат за реставрирането на старата мелница на брега на морето. Ще се възстановяват и средновековната крепост в кв. Хоризонт и двуобредният молитвен дом „Теке Ак Язълъ Баба – Свети Атанас“ до село Оброчище. По друг европроект ще се финансират събития и фестивали от културния календар. Ще бъдат купени апаратура, сцена и плаващ екран.

В Добрич ще бъдат реставрирани няколко обекта – къщата-музей „Йордан Йовков“, Музеят за нова история, Етнографската къща, Историческият музей и част от етнографския комплекс „Старият Добрич“. В къщата на Йовков посетителите ще могат да четат произведения на писателя. В Етнографската къща ще се предлагат характерни за Йовковото време удоволствия – бяло сладко, вино, пури.Общо предвидената финансова помощ, която ще получат общините за проектите си, е над 162,1 млн. лева.