Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 04.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Интернет борса ще помага на хора с увреждания да си намерят работа

Първият в България специализиран сайт за търсене и предлагане на работа вече е готов и достъпен за всички хора в неравностойно положение. За разлика от всички други сайтове, предлагащи работа, този е концентриран само в тази целева група, обясни координаторът на проекта, по който е изготвен електронния портал, Асен Кръстев.Сайтът ще помага на всички младежи, навършили 18-годишна възраст, които излизат от социалните домове, не са приети да учат висше образование и се нуждаят от работа.На www.zaet.bg работодатели и търсещи работа могат да се регистрират само в рамките на няколко минути, като създадат свои собствен профил, каза Асен Кръстев. Профилът на всеки кандидат включва основните умения и компетенции, които притежава, каква е желаната сфера, в която иска да се развива, и възможност да се прикачи автобиография и мотивационно писмо.

Търсещите работа могат да се запознаят с изискванията на потенциалните работодатели, а работодателите могат да разгледат профилите на регистриралите се в сайта и да намерят своя кандидат за работа.Все още обаче се търсят работодатели, които да публикуват своите обяви за работа в интернет сайта. Очаква се до две седмици те да станат известни и да бъдат публикувани на електронната трудова борса.

Наемането на хора в неравностойно положение е съпътствано с преференции към работодателите, заяви Асен Кръстев. Някои от тях са, че част от възнаграждението на тези хора се поема от държавата, осигурителният праг за тях е по-нисък и др.На такива младежи засега най-много се предлага работа в големите хранителни вериги като касиери и консултанти, заяви психоложката към Българското сдужение за личностна алтернатива Ани Коцева.

Интернет трудовия портал е част от проекта „Повишаване на възможностите за заетост, професионална реализация и самостоятелен живот на социално уязвими групи, напускащи специализираните институции“, който се реализира в София. Специфичните цели на проекта включват целева група от 74 младежи, но в интернет борсата може да се регистрира всеки, който желае.Столична община също подкрепя инициативата на Българско сдружение за личностна алтернатива.

10% от работните места във всички общински предприятия са заети от хора с увреждания и в неравностойно положение, каза Иван Попов, главен експерт в дирекция „Социални дейности“ към Столична община. Според него единственият шанс да не останат младежите на улицата след напускане на специализираните институции е само работата.От Българско сдружение за личностна алтернатива всяка година организират „Ден на кариерата за хора с увреждания“. Тази година мероприятието ще се проведе между 15 и 20 декември в хотел „Радисън“.