Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 19.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Борисов е много доволен от спецсъда

Светло бъдеще на спецсъда прогнозира министър-председателят Бойко Борисов. Той заедно с вътрешния министър Цветан Цветанов, правосъдния министър Диана Ковачева, главния прокурор Борис Велчев и председателя на ВКС Лазар Груев инспектираха сградата на Специализирания наказателен съд, започнал официално работа от първи януари. Премиерът остана доволен от видяното. Пред медиите той влезе в ролята на водещ на импровизирания брифинг. С думите – „Тихо, че сме в една мрачна сграда, както каза г-н Груев, сграда с мрачно минало и светло бъдеще“, Борисов „укроти“ журналистите.

Съдиите от спесцъда го увериха, че ще работят здраво. Това е едно силно начало на годината с оглед на факта, че се дава ясен знак за абсолютна безкомпромисност срещу организираната престъпност, подчерта Диана Ковачева. Стартът на спесцъда тя определи като силна мярка, която ще се следи от ЕК. Смятам, че с подкрепата на всички институции тази институция има всички шансове да работи добре допълни тя. Важното е да има работещи хора, коментира и Борис Велчев. Той каза, че вече има постъпили дела в спецсъда и дела, по които работи спецпрокуратурата. Ние сме силно обнадеждени от този старт, подчерта обвинител номер едно.

Лазар Груев също е доволен, че стартът на спецсъда е даден от съдебната и от изпълнителната власт. Споровете отминаха, тепърва предстои работа, заяви той. Той обаче заръча на изпълнителната власт да не забравя и обновяването на обикновените съдилища. Според Цветан Цветанов всички съвместни усилия в борбата срещу организираната престъпност са добре дошли. Всички заедно с обединени усилия ще можем да върнем доверието на хората в обективното правораздаване и в адекватните действия на изпълнителната власт в борбата срещу организираната престъпност, допълни министър Цветанов.

Премиерът Борисов от своя страна изтъкна, че всичко което се изисква от държавата за ремонтиране и оборудването на спецсъда е направено. Ще продължим да разширяваме при нужда още капацитета от помещения, обеща Борисов.Той коментира също така, че предстои да бъде ремонтиран и модерно оборудван Районният съд в столицата, за да може съдиите там и клиентите му да се радват на подобни условия като в спецсъда. Бойко Борисов посочи още, че залите в спесцъда и арестните помещения са в унисон с европейските изисквания. Премиерът отказа да отговаря на журналистически въпроси.

news.bg