Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 28.03.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Интервю

Данчо Симеонов: Процедурата по концесиониране на пристанището е дълга и ще стартира най-рано през май

Каква беше за вас 2011г.? Кои от поставените цели като областен управител изпълнихте и кои не?

Като цели, които успяхме да реализираме считам, че главното, което и партия ГЕРБ иска да изпълни – това са нашите предизборни обещания. Да подпомагаме по всякакъв начин развитието на бизнеса и областта. В резултат на това виждаме какво се получава – Варненска област е една от най-добре развитите. Имаме започнати няколко проекта – знаете, че в края на миналата година завърши асфалтирането и полагане на нова настилка на Аерогарата. В същото време започнахме процедурите по пристанището, което ще бъде в северната част на Белославското езеро, където е бившият завод  „Белопал”, там ще бъде и логистичната зона. В същото време наблюдаваме процедурите в южната част на езерото, където ще се строи голям газов терминал. Дадохме ход на процедурите свързани с рибарското пристанище и изчакваме фирмата, която трябва да го построи. Доста неща са направени. Имаме процедури,  които са започнати за голям медицински център в района на Аврен. В края на годината бяха получени и средствата свързани със създаването на голям център за лечение в болница „Св. Марина”,  т.е. нещата, които  бяхме обещали – да подпомагаме бизнеса, да върви развитието на областта напред,  сме ги направили.  Не мога да не отбележа ветрогенераторния парк, който е готов за пускане и всички неща, които са свързани с него в Суворово, Вълчи дол и Ветрино са изпълнени от нас и очакват в момента включването в електропроводната мрежа, което е забавено от трасирането на  горски имоти. Официалното откриване на парка ще направим през лятото на тази година и ще започнем втората част от изграждането му.

Кога можем най-рано да очакваме концесионер за пристанището?

Процедурата по концесиониране на пристанището е дълга и за да стартира може би най-ранният срок ще бъде месец май,  но колко ще продължи не мога да кажа. След като завърши процедурата тогава вече започва търсенето на концесионери. Първо трябва да видим какво искаме от концесионера, за колко години се концесионира пристанището, как ще бъде прието това от правителството, от Народното събрание, от обществеността на Варна и тогава вече можем да кажем. Аз лично като гражданин не виждам това дали ще стане до края на тази година и предполагам, че 2013 г. е най-реалният срок.

Какво е личното ви мнение за добива на шистов газ?

Считам, че при спазване на всички нормативни изисквания, това, което изисква законодателството, не само българското, а и европейското и при всички мерки за сигурност, които се прилагат в целия свят, при оценките за въздействие на околната среда мисля, че това е възможно да стане. Но за да стане, първо трябва да знаем има ли в България шистов газ или не и тогава да говорим за самата процедура за добив на шистов газ. Но нека първо да видим има ли или няма.

Какво да очакваме във външнополитически план през 2012 г. – кои градове и държави ще посетите и как са свързани те с бъдещето на Варна?

Миналата година,  при нас в област Варна имаше посещения от различни колеги губернатори, областни управители, префекти, което означава, че когато има посещение, обикновено има и връщане на визитата. По всяка вероятност  тази година  ще направим посещение в Словакия, в Гагаузия, където имаме план за сътрудничество и там ще продължаваме да развиваме областта. Имаме покани от Китай, от провинция Джей Дзянг, но това е дълго и далечно пътешествие, така че  все още мислим  дали е възможно да го направим и дали е съобразно в момент на криза. Същевременно имахме  интересно предложение от Иран тук да бъде построена рафинерия, която да е подобна на тази в Бургас, но много по-малка и по-високо технологична. Имаме покана и от губернатора на една провинция в Иран, който беше тук при нас. Важно е и сътрудничеството ни с  Ленинградска  област,  тъй като създадохме контакти, които са важни за корабостроенето на Варна. По отношение на сътрудничеството в Черноморския регион не можем  да пренебрегнем различните организации, които имат влияние тук, като  Черноморската организация за икономическо сътрудничество, където вече имаме и представител. Също така и Конференцията на периферните морски региони в Европа, където по всяка вероятност ще бъда член на политическото ръководство.

Наскоро оспорихте решение на Общинския съвет свързано с избор на нов управител на Онкодиспансера. От близо 2 години мнозинството в местния парламент се формира от  ГЕРБ. Не ви ли се сърдят общинските съветници, когато връщате техни решения?

Мисля, че трябва да разглеждаме професионалната работа в два аспекта. Ако говорим за политическо решение, това решение,  което са взели те е правилно. По отношение на техническото изпълнение мисля, че има проблем  и доколкото този проблем не кореспондира с нормативната уредба съм върнал решението на базата на това, че те не са приложили към протокола съответната документация, която да дава яснота на моите специалисти, когато разглеждат решението дали е законосъобразно или не. Това е основната причина. Не мисля, че трябва да говорим за сърдене, всеки си изпълнява задълженията, които са му вменени от нормативната уредба.

briz15.com