Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 17.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория България

Мира Радева: Като дете бях насилвана

Мира Радева сензационно разкри, че като 10-годишна е била обект на сексуално насилие от страна на трима души. Радева се включи в защита на проекта за закон за детето и каза, че според ново социологическо проучване 14 % от децата са насилвани сексуално.Шефката на МВМД Мира Радева се опитала да защити закона от критиците му, според които децата получават права, за които не са зрели. На организираната от СДС кръгла маса в парламента, Радева събира сили да даде себе си като пример в полза идеята, че децата имат представа кое е хубави и кое е лошо.

„Аз съм била обект на сексуално насилие на 10-11-12 години. Не се стигна до крайност, става дума за опипвания, целувки с език и други действия, които са ми нанесли трайни травми. Бях обект на сексуално насилие не от един, а от трима души, които се представяха за близки на семейството ми, а аз изпитвах чувство на срам. Трябваха три или четири години, за да споделя с родители си всичко”, обяснила Радева.
Шефката на МБМД представи данни, според които всяко десето дете в България смята, че децата у нас са обект на физическо насилие. 22 на сто от анкетираните пък признават, че познават лично деца, които търпят някаква форма на насилие.

3 на сто от децата смятат, че почти всички деца са обект на сексуално насилие, а 11 на сто са отговорили, че по-голямата част от децата са насилвани сексуално.Въпреки емоционалната подкрепа за проекта на закона за детето, написан от социалното министерство, той беше подложен на остри критики от страна на опозицията и неправителствени организации.Според Виктор Костов от „Свобода за всеки – адвокати” проектът е тоталитарен, защото отнема родителски права в полза на държавата. Той обвини авторите, че въвеждат административен произвол по отношение на семейството. Адвокатът разкритикува текстът, според който най-добрият интерес на детето е дефиниран като желанията и чувствата на детето. „Те са незрели”, каза Костов и допълни, че проектът третира всички родители като престъпници.

Законът въвежда и дефиницията психическо насилие върху детето. Сред изброените действия са подценяване и подигравателно отношение. „Ако детето каже: „Мамо, днес ми писаха шестица по физическо и майката отговори: „Голяма работа”, то това би представлявало психическо насилие”, възмутиха се от „Свобода за всеки – адвокати”.Представители на неправителствени организации атакуваха закона и защото дава възможност на социалните служби да се задействат по анонимни сигнали.

blitz.bg