Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 27.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Бизнес

Общината ще работи по европроекти за 350 млн. лева

По европроекти за близо 350 млн. лева ще работи Община Варна до края на този програмния период, който изтича през 2013 г. Това обяви от трибуната на зала „Пленарна” Бистра Димова, началник на отдел „Програми и проекти” в общината. По време на днешното заседание на Общинския съвет Димова бе провокирана от Борислав Гуцанов от БСП, който каза, че реално усвоените средства от Община Варна към 1 януари 2012 г. са близо 12,4 млн. лева и това нарежда града на 15-то място в страната. „Общата стойност на одобрените европроекти е малко над 90 млн. лева, като сме кандидатствали по 20 проекта. Нашата успеваемост е около 13%”, каза „червеният” общински съветник.

Димова отговори, че в момента кметската администрация работи по 22 проекта. Тя посочи, че 12,4 млн. лева, за които Гуцанов говори, са възстановените на общината средства по европрограмите. „Средствата, за които сме кандидатствали до момента, са близо 145 милиона. Предстоят ни още 2 проекта по 49 млн. за пречиствателните станции на Варна и Златни пясъци. Освен това до 15 март ще бъде внесено предложението за интрегриран градски транспорт на стойност за близо 110 млн. лева”, уточни Димова.

За европроектите говори и шефът на финансовата дирекция Стефка Господинова. Тя подчерта, че за да кандидатства общината по тях, е необходим сериозен финансов ресурс за съфинансиране, който обаче е ограничен. В общинската администрация е създадена работна група, която да преценява кой проект е полезен за града и може да бъде обслужван.

Председателят на групата на ГЕРБ в местния парламент Иван Портних на свой ред каза, че по линия на европейските програми Варна има уникалния шанс да реализира редица значими инфраструктурни проекти. Общият обем на средствата, които градът ни може да усвои по тези проектидо края на годината, енад 200 млн. лева. „Тази сума на практика превишава годишния бюджет на града“, изтъкна Портних.

http://dariknews.bg