Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 25.04.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Любопитно

Порното може да се окаже унищожител на авторските права

Съдебно дело за авторски права в САЩ може да преобърне представата за авторските права в много аспекти, пишеTorrentFreak.com.Делото е заведено от американката Люсия Уонг срещу разпространителя на филми за възрастни Hard Drive Productions. То касае споделяне на порно филми в интернет, но реално ако Уонг го спечели, може да засегне в доста по-широк аспект т.нар. интелектуална собственост.За какво става въпрос – през пролетта на 2011 година Уонг получава съобщение отHard Drive Productions, в което компанията твърди, че американката е свалила без да има право филма за възрастни Amateur Allure Jen в популярния торент тракер BitTorrent. Компанията иска от Уонг да ? плати 3400 долара за авторски права – в противен случай я заплашва съд и евентуална глоба от 150 хил. долара.

Оказва се обаче, че Уонг далеч не е първата потърпевша от такива действия от страна на Hard Drive. Преди нея компанията е пращала и на други хора подобни съобщения и почти всички са се съгласявали да решат нещата извън съда, тъй като само съдебните такси „обвиняемите“ ще струват повече от извънсъдебното споразумение.

В случая с Уонг обаче Hard Drive Productions попаднали на костелив орех. Наперената госпожа набързо наела адвокат – светилото Стивън Юен, който е известен с впечатляващата си биография по такива случаи. В края на януари Юен подава жалба в съда, от която става ясно, че Уонг дори не е свалила въпросния филм от торент тракера BitTorrent преди той да бъде регистриран като авторска творба.По интересният момент в целия случай обаче е, че Уонг оспорва изобщо възможността порното да влиза в параметрите на авторското право. Според адвоката ? в Конституцията на САЩ и по-точно в т.нар. Клауза за защита на авторското право (член 1, част 8, алинея 8) предмет на защита на авторското право са произведения, които „промотират научния прогрес и изкуствата, като осигуряват на авторите им ексклузивното право на притежание“. А според законите в Калифорния, където е заведено делото, порнографските материали не промотиват по никакъв начин човешкия прогрес и възхода на науката.Ако Уонг спечели делото, то Hard Drive Productions няма да може да претендира за авторски права върху нито едно от произведенията, които разпространява.

http://inews.bg