Времето

giweather wordpress widget

Валути

Фиксинг за 07.05.2024
ВалутаЕд.Лева
EUREUR11.9558

Анкета

Очаквате ли Варна да се развива през следващите години?

Резултати

Зареждане ... Зареждане ...

В категория Анализи

10 навика на лошите мениджъри

Ако искате да създадете високорезултатна организация, трябва да умеете да разпознавате признаците на лошото управление. Иначе, ще ви бъде все по-трудно да управлявате. Ето десет навика, с които управленците трябва да се преборят:

1. Лошите мениджъри оправят бъркотията на своите предшественици – дори и когато няма бъркотия

Когато е назначен на нов пост, лошият мениджър твърди, че предшественикът му е създал такава огромна бъркотия, че ще отнеме поне една година, ако не и повече, за да бъде оправена кашата. Това не е продуктивно, защото ръководителят се съсредоточава не върху целите на организацията, а върху миналото.

2. Лошите мениджъри са винаги заети, заети, заети

Те участват в много, много други проекти, а в действителност, те са толкова заети, че нямат достатъчно време, за да работят по редовите си задачи. И тъй като тези проекти са от жизнено важно значение за успеха на организацията (или така казват), лошите мениджъри не работят върху преките ведомствени цели.

3. Лошите мениджъри играят само по правилата на големите цели

Те знаят, че ведомствените цели следва да са в насипно състояние, което означава, че целите ще бъдат много лесно постижими. Лошите мениджъри никога няма да получат оптимални резултати от техните отдели, но това няма значение за тях, лошите мениджъри биха предпочели да имат ниска производителност, отколкото да са изложени на риск от наказание за това, че амбициозните цели са се провалили.

4. Лошите мениджъри управляват единствено от разстояние

Лошите мениджъри обичат да използват показатели за изпълнението, тъй като те избягват универсалните дейности. Няма смисъл да казваме, че по този начин те нямат добра комуникация с екипа си.

5. Лошите мениджъри винаги обвиняват някой друг

Лошите мениджъри имат множество извинения и оправдания под ръка, когато не са постигнали целите си. Те обвиняват другите и никога не поемат отговорност.

6. Лошите мениджъри никога не са виновни

Лоша икономика, криза сред партньорите – има хиляди варианти, в които да прехвърлите вината на  другите. Най-успешните компании се справят дори в трудни времена – не като мислят за другите, а като гледат себе си.

7. Лошите мениджъри правят продължителни, впечатляващи планове

При писането на най-новия стратегически план лошите мениджъри знаят, че отегчителните, дълги и сложно написани планове винаги впечатляват топ мениджмънта, защото това създава впечатлението, че те са мислили за всички обстоятелства, които могат да се изпречат на пътя им.

8. Лошите мениджъри общуват само по един начин

Лошите мениджъри не са в състояние до провеждат открит форум със служителите относно проблеми, въпроси и предложения. Вместо това, лошите мениджъри се придържат към собствените си планове.

9. Лошите мениджъри имат очи само за акционера

Лошите мениджъри се интересуват само от акционера. Следователно, лошите мениджъри работят усърдно в изпълнението на задачи, които засягат пряко акционерите дори и това да работи в ущърб на дългосрочните интереси на организацията.

10. Лошите мениджъри са като Макиавели

Те имат книгата на Макиавели. Принцът от 1513 г. лежи на тяхното нощно шкафче и те често се обръщат към него за съвети относно това как да упражняват ефективно по начина „разделяй и владей“: като манипулират колеги, служители и шефове.

Излишно е да се казва, че тези десет навика не съществуват в организациите, които се справят добре на пазара и са печеливши! Но тъй като повечето организации не са такива, все още има смисъл отвреме навреме да се напомнят  признаците на лошото управление.

http://www.manager.bg